Agrobanka prikuplja do 100 mil. EUR

Predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić kaže da ta banka u idućoj godini planira "ozbiljnu dokapitalizaciju", vrednu između 50 i 100 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

18:12

Default images

On je rekao da Agrobanka ima preliminarnu saglasnost države, koja je najveći pojedinačni vlasnik, da se dokapitalizuje.

"Hteli bismo da Agrobanku podignemo na viši nivo, imajući u vidu značaj agrara i sve veće potrebe tog sektora za kreditiranjem", rekao je Antonić. Ukupna bilansna aktiva banke je 78,6 milijardi dinara.

Država Srbija trenutno je najveći pojedinačni akcionar Agrobanke sa učešćem od 20,07 odsto, zatim sledi Hipo kastodi sa 6,92 odsto. Antonić je naveo da bi "možda i do Nove godine" mogla biti emitovana emisija akcija u korist države, kojom će država Srbija povećati vlasničko učešće u toj banci na 25 odsto. "Za emitovanje akcija za državu čekamo potpisivanje ugovora sa ministrom finansija, nakon čega se ide u proceduru izdavanja", rekao je on.

Prema odluci Skupštine Agrobanke iz novembra, konverzija duga državi će biti urađena emitovanjem 49.318 običnih akcija u vrednosti od 493,2 miliona dinara, čime će ta banka trajno regulisati obaveze prema Vladi Srbije.

Antonić je naveo da Agrobanka najviše zajmova plasira u agraru, agroindustriji i prometu poljoprivednih proizvoda i istakao da će i dalje nastaviti da podržava realni sektor i favorizuje proizvodnju i izvoz.

On je rekao da je procenat nenaplativih potraživanja u toj banci između 20 i 25 odsto i dodao da se zbog globalne ekonomske krize više oseća nedostatak dugoročnih izvora finasiranja i novca za obrt.

Član Izvršnog odbora Agrobanke Branislav Pešić podsetio je da je ta banka u prvih devet meseci ove godine imala gubitak od 2,2 milijarde dinara, navodeće da su ove godine rezutati pogoršani rezultati, pre svega zbog orijentisanosti prema realnom sektoru.

"Mislim da ove godine nećemo ostvariti pozitivan rezultat upravo zbog lošeg stanja privrede, koju je pogodio 'drugi talas krize", rekao je on.

Pešić je dodao da će poslovni rezultati u ovoj godini zavisiti od mogućnosti refinansiranja najvećih dužnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: