NIS ulaže u 400 miliona evra

Naftna industrija Srbije (NIS) kaže da će do 2020. godine investirati oko 400 miliona evra u geološka istraživanja novih ležišta nafte i gasa u zemlji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

16:24

Default images

Istraživanja obuhvataju i seizmička ispitivanja i istražno bušenje u Srbiji.

Dodaje se da je obim ulaganja NIS-a u okviru velikog investicionog programa na uvođenju savremenih tehnologija geoloških istraživanja i detaljnijem ispitivanju naftnih i gasnih nalazišta od 2009. iznosio oko 10 milijardi dinara.

Investiranje NIS-a u reanimaciju domaćih naftnih nalazišta, uz primenu novih tehnologija i razradu složenih ležišta, kako se ističe, dovelo je do povećanja proizvodnje na postojećim nalazištima i rasta resursne baze.

NIS je naveo da je pored istraživanja u Srbiji započet program za razvoj novih ležišta u Mađarskoj, Rumuniji i Bosni Hercegovini.

U Mađarskoj će NIS u 2012. godini početi bušenje tri istražne bušotine, a 2013. očekuje se početak proizvodnje.

Na teritoriji Rumunije sledeće godine planira se bušenje četiri istražne bušotine, dok se 2013. i 2014. godine očekuje početak komercijalne proizvodnje.

Ističe se i da je NIS preko ćerke kompanije Jadran-Naftagas u BiH u novembru počeo regionalna seizmička ispitivanja, nakon čijeg tumačenja će biti locirana prva istražna bušotina na području Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: