Tadić: Nema kraja krize ni poslova

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da 2012. godine sigurno neće biti rešen problem novog talasa ekonomske krize.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 21.12.2011.

07:19

Default images

On navodi da to znači da u Srbiji naredne godine neće biti ni masovnog zapošljavanja.

"Svi koji kažu suprotno obmanjuju građane. Moguće je jedino zaustaviti proces povećanja nezaposlenosti i to isključivo stranim investicijama i maksimalnim angažovanjem unutrašnjih resursa", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da tog rešenja tako brzo ne može biti, jer je taj veliki ekonomski problem, kreiran na Zapadu u berzanskim centrima, izazvao teške posledice sa kojima se suočavamo. Predsednik Srbije je rekao da se pažljivo prate zbivanja u međunarodnoj ekonomiji od koje smo i mi zavisni, posebno ekonomije unutar Evropske unije, jer u zemljama EU ostvaruje preko 60 odsto ukupnog izvoza.

Tadić navodi da "ako je od zbivanja na evropskom kontinentu zavisna i Rusija, kojoj je u interesu da finansijski pomogne rešavanje dužničke krize, onda i mi moramo da pratimo te procese".

"Pažljivo pratimo proces, sve vreme pravimo alternativna tržišta, jer ne smemo da se uzdamo samo u jednog kupca naših proizvoda. Pogođeni smo jer su se od marta 2011. smanjile narudžbine, što je smanjilo nivo ekonomskih aktivnosti", rekao je Tadić i dodao da je istovremeno rast bruto domaćeg proizvoda bio manji od očekivanog.

Uz podsećanje da, umesto rasta od tri odsto, Srbija na kraju 2011. ima rast BDP-a od dva procenta, Tadić je rekao da moramo da učinimo sve da naredne godine ta stopa ne padne ispod 1,5 odsto rasta BDP-a.

"U EU se očekuje da rast BDP bude oko nule, što je u poređenju sa njima dobro, ali mi smo iscrpljena zemlja od devedesetih godina. Mi smo iscrpljeni i pogrešnom privatizacijom nakon 2000, ali i mnogim pogrešnim odlukama. Ubeđen sam da će mnogi prepoznati razlog da može da bude bolje sutra", rekao je Tadić.
Predsednik je naglasio da je ubeđen u to da možemo da rešimo ekonomske i druge probleme i podsetio da su poslednjih dana neki izuzetno veliki investitori posle nekoliko decenija odsustva dovedeni u Srbiju, poput Boša.

Ta kompanija nije jedina i očekuje se još investitora, rekao je Tadić posle svečanog uručivanja nagrada "Dr Zoran Ðinđić", koje se dodeljuju za najbolje mlade naučnike i diplomirane studente, i podsetio da je uvek ekonomiju posmatrao kao centralno pitanje u Srbiji.

On je naglasio da "ne možemo da odbranimo Kosovo i integritet naše zemlje ako primat ne damo ekonomiji i evropskim integracijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: