Mleko bi moglo da košta 69 dinara

Država staje na put visokim trgovačkim zaradama na osnovnim namirnicama. Limit na zarade do 10 procenata doveo bi do pojeftinjenja od 7 do 15 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

19:49

Default images

Dok ne stigne na raf, cena većine namirnica poraste i do 40 odsto.

Ako država, kako je najavljeno, ograniči trgovačku zaradu na 10 odsto, ulje, šećer, mleko, meso, mogli bi da pojeftine od 7 do 15 odsto.

Tako litar dugotrajnog mleka, koji sada košta od 76 do najčešće 85 dinara, uz smanjenu maržu ne bi trebalo da bude skuplji od 69 dinara. Računica pokazuje da se do ove cene dolazi kada se trenutnoj veleprodajnoj ceni tog mleka od 53 do 60 dinara, zavisno od mlečne masti, doda marža od 10 odsto i PDV od osam odsto. To znači da prometnici samo na mleku zarade i do 40 odsto. "To je jedan od mnogobrojnih primera koji pokazuju da kod nas najviše zarađuju trgovci", kaže Goran Papović, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On navodi da "država mora, kao i svuda u svetu, da ograniči marže na osnovne namirnice koje se svakodnevno kupuju. Stalno pozivanje na slobodno tržište i slobodno formiranje cena je čista demagogija i u našim uslovima predstavlja klasičan monopol. Zato je važno da uđu novi veliki trgovinski lanci, jer su postojeći uništili male radnje, zauzeli svoje mesto na tržištu i ponašaju se samovoljno, što im je omogućila sama država".

Papović dodaje da velike zarade trgovci ostvaruju i na rabatima kojim ucenjuju proizvođače pa, ako neki proizvođač želi da se njegova roba nađe u jednom prodajnom lancu mora da plati i značajan rabat, što trgovci nigde ne prikazuju.

Kako gotovo dve trećine porodičnog budžeta građani troše na hranu, normalno je zašto se cenama ulja, šećera, brašna poklanja toliko pažnja. Vlada Srbije bi do kraja godine mogla da donese odluku kojom će se marže na šećer, brašno, mleko, meso i ulje ograničiti, i to verovatno na maksimalno deset odsto, kako se nezvanično saznaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: