Mrkonjić: Izgradio 180 kilometara

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić kaže da je od početka njegovog mandata u Srbiji izgrađeno oko 180 kilometara Koridora 10.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

18:01

Default images

Za preostalih 150 kilometara su raspisani tenderi i to je veliki uspeh, rekao je Mrkonjić i dodao da će taj putni pravac biti završen do polovine 2013. godine.

"To je, verujte mi, veliki uspeh - da se za oko pet godina završi 330 kilometara autoputa", istakao je Mrkonjić.

On je dodao da rokovi koje je davao u prethodnom periodu u vezi sa izgradnjom Koridora 10 kroz Srbiju nisu bili u celini poštovani jer naša privreda nije bila u stanju da prati tu dinamiku. Ministar je kazao da je šansa bila data našim građevinskim preduzećima za izgradnju puteva i da je to, takođe, uticalo na probijanje pojedinih rokova, naglasivši da su zato sada osposobljena da se izbore na međunarodnim tenderima za izgradnju preostalih deonica Koridora 10.

On je kazao da domaće firme imaju velike šanse da dobiju posao na tenderima za deonice na jugu Srbije. Na prezentaciji rada ministarstva je istaknuto da je u prethodnih tri i po godine u Srbiji, pored radova na Koridoru, izgrađen veliki broj lokalnih puteva i manjih mostova, obnovljena putna mreža širom Srbije.

Mrkonjić je kazao da je već poznata konačna cena izgradnje novog mosta preko Dunava kod Beške, ali da će javnosti biti poznata u narednih nekoliko dana.

Ministar za infrastrukturu i energetiku kaže da nema razloga da bude nezadovoljan budžetom za 2012. godinu, jer se najvažniji infrastrukturni i energetski projekti finasiraju najviše iz medjunarodnih kredita. On je kazao da se iz državnog budžeta ne uzimaju sredstva za najvažnije projekte koridora 10 i 11, kao i za energetski sistem. "Zato sam budžetom za narednu godinu zadovoljan ovakvim kakav jeste", kazao je Mrkonjić.

Prema predlogu Vlade Srbije, budžet Ministarstva za infrastrukturu i energetiku u 2012. godini bi trebalo da bude 25,7 milijardi, četiri milijarde dinara veći od ovogodišnjeg.

Mrkonjić je precizirao da je novac za koridor 10 obezbeđen iz kredita evropskih banaka i jedne svetske, a za koridor 11 se traže partneri.On je dodao da su izgradnja železničkog koridora 10 kroz Srbiju čija je cena 4,5 milijarde evra, od kojih će deo biti iz ruskog kredita, i modernizacija železnica među najvećim razvojnim projektima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: