"Budžetskim deficitom protiv krize"

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je budžetski deficit u narednoj godini glavna fiskalna antikrizna mera.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 20.12.2011.

16:50

Default images

Cvetković je kazao i da će prema predlogu budžeta Srbije za 2012. godinu deficit biti oko 1,5 milijardi evra i da će za subvencije biti izdvojeno oko 600 miliona evra.

"Deficit budžeta koji izaziva kritike je u suštini glavna fiskalna antirecesiona mera", istakao je on dodajući da najveći deo u deficitu predstavljaju investicije u infrestrukturu i podrška privredi.

Cvetković kaže da je u situaciji kada postoji strah od recesije najbolji odgovor je budžet sa deficitom i istakao da je vlada u ovoj godini uspela da održi makroekonomsku stabilnost i očekuje se da stopa rasta bude dva odsto, a inflacije osam odsto, ili nešto više.

Predsednik vlade je naveo i da se u 2012. godini očekuje nastavak politike pridruživanja Evropskoj uniji i odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, dok na ekonomskom planu sigurno je da će se uticaj krize preliti na našu zemlju i očekuje se privredni rast oko 1,5 odsto.

Cvetković je naglasio da pridruživanje EU ostaje strateško opredeljenje Srbije jer evropska perspektiva znači bolju budućnost za sve njene građane.

Prema rečima Cvetkovića, porez na dodatu vrednost u Srbiji neće biti menjan do kraja mandata ove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: