Cvetković: Lider po investicijama

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da 2012. godine očekuje veći priliv stranih investicija u Srbiju nego u ovoj godini.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

16:24

Default images

Cvetković je kazao da su u toku razgovori sa više zainteresovanih investitora, ali da veliki broj kompanija ne želi da im se objave imena dok ne donesu konačcnu odluku.

On je kazao da je namera o ulaganjima italijanske kompanije Danijeli od 450 miliona evra objavljena posle oko pet meseci razgovora i dodao da će biti još takvih ulaganja.

"Sve aktivnosti vezane za privlačenje investitora i reformu sistema biće nastavljene u narednoj godini", kazao je Cvetković. Ocenjujući da je 2011. godina bila izazovna i u političkom i u ekonomskom smislu, on je dodao da je Srbija uspela da održi makroekonomsku stabilnost, kao i budžetski deficit na nivou od oko 4,5 odsto BDP-a, što je niže od mnogih drugih zemalja.

Takođe, javni dug je oko 45 odsto BDP-a, što je ispod nivoa većine evropskih zemalja, a očekuje se da u ovoj godini platnobilansni deficit bude oko 7,5 odsto BDP-a, kao i da Srbija po investicijama bude lider u regionu.

Cvetković je naglasio da su visoke devizne rezerve NBS, aranžman sa MMF-om i stabilan bankarski sektor dobra osnova za očuvanje makroekonomske stabilnosti i u narednoj godini.

On je naglasio da su glavne odrednice ekonomske politike za narednu godinu korišćenje budžetskog deficita za stimulisanje ekonomije, 600 miliona evra subvencija za privredu i poljoprivredu, korišćenje sredstava međunarodnih finansijskih institucija za infrastrukturu i pomoć malim i srednjim preduzećima.

Premijer je kazao i da će u budžetu Srbije za 2012. godinu biti zadržani podsticaji za investicije po otvorenom radnom mestu kao "filozofija", ali da je konkretna raspodela novca stvar Ministarstva ekonomije. Takođe, tu je i osnivanje razvojne banke koja preduzećima treba da omogući bolji pristup kreditima.

Cvetković je napomenuo i da se do kraja mandata ove vlade ne planira povećanje poreza na dodatu vrednost, a da je na novoj vladi da odluči šta će raditi u tom pogledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: