Srbija u ambisu zaduženosti

Poslanici opozicije kritikovali su nove sporazume o zaduživanju Srbije u ukupnom iznosu od 83 miliona evra, navodeći da će oni dovesti do prezaduživanja zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

14:58

Default images

Istovremeno, deo vladajuće koalicije ocenio je da je država "ozbiljno" zadužena.

Parlament je završio raspravu o potvrđivanju tri sporazuma o zajmu, medju kojima je zaduživanje od 13 miliona evra za kupovinu zgrade Aeroinženjeringa za Prvi opštinski sud u Beogradu, zajam kod nemačke razvojne banke KfW-a od 45 miliona evra za rehabilitaciju daljinskog grejanja u Srbiji, odnosno od 25 miliona evra za program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji. Ministar životne sredine Oliver Dulić rekao je, predstavljajući predloge, da je novo zaduživanje neophodno kako bi bili rešeni životni problemi građana, kao što su grejanje, vodovod i kanalizacija, ispunjeni ekološki standardi, ali i poboljšan rad pravosudnih organa.

Poslanica Demokratske stranke Branka Ljiljak navela je da novo zaduživanje države u iznosu od 83 miliona evra ostaje u okviru dozvoljenog javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Da je stanje zaduženosti Srbije ozbiljno smatra poslanik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Vlajko Senić koji je ocenio da bi o novim kreditima trebalo ozbiljno razgovarati.

"Mislim da ne treba da gledamo svako zaduživanje jednako, već da odgovorno razgovaramo o svakom predlogu, vodeći računa i o predloženom budžetu" kazao je Senić novinarima u parlamentu i dodao da URS još nema stav o tome kako će glasati o predlozima sporazuma o novim zaduženjima države.

On je rekao da se nada da će na sednici Odbora za finansije poslanici dobiti dodatno objašnjenje zašto je Srbiji potrebno novo zaduživanje i da će se u skladu s tim URS u narednom periodu izjasniti.

Poslanici Saveza vojvodjanskih Madjara će podržati predloge novih pozajmica, ali su izrazili sumnju o njihovoj nužnosti.

Jovanović: Voda samo ako plate Nemci

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da ta stranka neće podržati novo zaduživanje, ne zato što, kako je rekao, nema razumevanje za potrebe pravosuđa ili probleme građana, već zato što će Srbija zbog toga biti u još većem problemu.

"Srbi mogu da računaju na vodu i grejanje samo ako to plati nemačka vlada pošto naša nije sposobna ništa drugi nego da od Nemaca traži pare", rekao je Jovanović novinarima. Srpska napredna stranka kritikovala je predlog o zaduživanju za kupovinu zgrade Aeroinženjeringa i ocenila da će samo adaptacija trajati mnogo duže u "tako staroj zgradi" nego izgradnja nove.

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su zaduživanje kod nemačke banke, navodeći da su uslovi pozjamica loši i da služe poboljšanju rada nemačkih firmi dok srpske gube posao.

"Sve se daje nemačkim bankama, nemačkim firmama koje rade posao, nemačkim konsultantima i svima onima koji povećavaju nezaposlenost u Srbiji", kazao je poslanik SRS Dejan Mirović.

Radikali su u raspravi o zaduživanju pomenuli i politiku Nemačke prema Kosovu, na šta su reagovali poslanici LDP-a koji su ocenili da se "danas u parlamentu i medijima vodi hajka protiv Nemačke".

U parlamentu je nastavljena sednica raspravom o nekoliko medjunarodnih sporazuma iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, policije i socijalne sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: