Ekologija će nas koštati po 1.400 €

Za primenu propisa iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi evra do 2030. godine, odnosno 1.400 evra po stanovniku.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

13:31

Default images

To je rečeno na skupu o Nacionalnoj strategiji u oblasti životne sredine.

Prema prema prvim procenama Nacionalne strategije za aproksimaciju životne sredine koja je usvojena 13. oktobra ove godine, ukupni troškovi za ispunjavanje svih pravnih tekovina EU u toj oblasti biće oko 10,6 milijardi evra do 2030. godine.

Pomoćnik ministra životne sredine Nebojša Pokimica rekao je da su najzahtevniji sektor voda sa 5,6 milijardi evra, otpad sa 2,8 milijardi evra i sektor industrijskog zagađenja sa 1,3 milijarde evra. On je rekao da je Nacionalna strategija doneta kao strateški dokument za vođenje pregovora sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom kao ispunjenje obaveza koje bi proistekle iz članstva u EU.

Pokimica je kazao da Strategija sadrži ekonomske instrumente i finansijske mehanizme u oblasti životne sredine.

Prema njegovim rečima, Srbija se vodila iskustvom novih članica EU kao pokazateljem šta treba izbeći na putu evropskih integracija u oblasti životne sredine.

Zamenik šefa Delagacije EU Adrijano Martins ocenio je da je Srbija ostvarila značajana napredak u oblasti zaštite životne sredine, naročito u oblastima upravljanja otpadom, zaštite prirode i upravljanja hemikalijama.

Martins je dodao da predstoje velike investicije u oblasti upravljanja otpadnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: