Bez "Zelenog kartona" u 33 zemlje

Vozačima iz Srbije od Nove godine neće biti potrebna "zelena karta" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 33 zemlje Evrope.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

11:46

Default images

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić kaže da se to odnosi na 27 zemalja članica Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.

"Mi smo se za to kvalifikovali u maju ove godine, na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte. U međuvremenu smo potpisivali sporazume sa svim zemljama i čekali saglasnost Evropske komisije", podsetio je Manić. Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22. novembra ove godine, podsetio je Manić.

"To, praktično, znači da od 1. januara, osim polise osiguranja, redovne, koju naši građani poseduju i registarskih tablica, nije im potrebno ništa od dokumentacije, vezano za vozila", objasnio je generalni sekretar UOS-a.

Ne važi za Makedoniju i BiH

Kada je u pitanju Makedonija, s obzirom da građani postavljaju jako puno pitanja o osiguranju na putu u tu državu, Manić je rekao da je to uglavnom povezano sa odlaskom naših gradjana na letovanje u Grčku.

"Makedonija nije potpisnica multilateralnog sporazuma, niti sa njima imamo sklopljen bilo kakav bilateralni sporazum, tako da su za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, od zemalja u okruženju, i dalje potrebne 'zelene karte'", rekao je generalni dsekretar UOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: