Kupio aerodrom za 120.000 evra

Od imovine koju ne koristi, a čija se vrednost procenjuje na više milijardi evra, država je za pet godina od njene prodaje zaradila tek 45 miliona evra.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 20.12.2011.

10:08

Default images

Poslednji pokušaj da proda svoju vilu na Bledu, u Sloveniji, propao je jer niko nije bio spreman da je kupi ni za početnu cenu na licitaciji od milion evra. Republička direkcija za imovinu je predložila Vladi Srbije da cenu spusti na 700.000 evra. Odgovor se još čeka.

U Direkciji kažu da ih takav scenario nije iznenadio jer su kriza i situacija na tržištu nekretnina učinile svoje i niko nema para. "Možete da prodate, ali po mnogo nižoj ceni, a to se ne isplati. Znate, ne funkcioniše to tako kao “nedostaju nam pare, hajde nešto da prodamo”. Bolje je sačekati pravi trenutak i pravu cenu", priča Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu.

On dodaje da novac dobijen prodajom ide direktno u budžet odakle se dalje prosleđuje ministarstvima, institucijama i preduzećima koji su nosioci prava nad imovinom.

Nešto bolju statistiku ima Vojska Srbije.

"Imovina koja nije neophodna za funkcionisanje Vojske Srbije nalazi se u Master planu usvojenom 2006. Za pet godina, od preko 470 vojnih kompleksa, do sada je prodato 39. Ukupna vrednost svih zaključenih ugovora, kada se saberu novac i stanovi kao naknada za prodatu vojnu imovinu, iznosi nešto više od 110 miliona evra. Od toga je preko 10 miliona u novcu", kaže pukovnik Aleksandar Ilić iz Ministarstva odbrane zadužen za Master plan.

Zanimljivo je da nijedna strana firma nije kupila neki vojni kompleks. Bilo je interesovanja, ali bez konačne realizacije. Čak 65 odsto do sada prodate vojne imovine kupile su lokalne samouprave, dok je 35 odsto kupljeno na tenderu.

"Prodaja u poslednje dve godine je bolja nego što sam ja očekivao, imajući u vidu ekonomsku situaciju, krizu i pad cena na tržištu nekretnina. Najviše objekata prodato je tokom 2011. Prošle godine je potpisan najvredniji ugovor o suinvestiranju stanogradnje sa Građevinskom direkcijom Srbije o izgradnji stanova na zemljštu bivše kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” na Voždovcu", priča Ilić. Nedavno je na tenderu posle pokušaja koji su trajali pet godina prodat aerodrom u Bojniku. Kupilo ga je fizičko lice i to za 120.000 evra.

"Da ne bude zabune, kad kažete aerodrom, pomislili biste da je reč o objektu sa celom infrastrukturom, ali nije. Mi smo za taj novac praktično prodali samo zemljište, površine oko 42 hektara", objašnjava Ilić.

Mnogo toga još nije ni ponuđeno na tržištu jer nisu završene procene vrednosti.

Tendere, prema rečima Ilića, još čekaju brojni vojni kompleksi smešteni u centralnim delovima gotovo svih većih gradova u Srbiji. Kao jedan od najvrednijih objekata koji čeka kupce, pukovnik Ilić izdvaja zgradu Vojno-tehničkog instituta u Katanićevoj ulici u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: