Država upošljava, drugi dele otkaze

Tokom prošle decenije dok je država svake godine zapošljavala u proseku po 1.000 novih radnika, u prerađivačkoj industriji je 30.000 zaposlenih gubilo posao.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 20.12.2011.

09:39

Default images

Nimalo ohrabrujući nije ni bilans otpuštanja u poslednjih 12 meseci.

Prema podacima zvanične statistike, u Srbiji je dnevno bez radne knjižice ostajalo oko 130 zaposlenih.

Od 50.000 građana koji su u poslednjih godinu dana otišlo na biro rada, tek oko 1.000 je iz javnog sektora. Iako je pre dve godine Vlada Srbije najavila tacionalizaciju i u svom dvorištu, rezultati obećanja, koje je potkrepljeno i zakonom, javnosti nisu do kraja poznati.

Za koliko je tačno smanjen broj zaposlenih u državnoj i lokalnoj samoupravi niko ne zna.

Taj podatak Blic nije dobio ni od jednog od resornih ministarstava finansija, ekonomije, državne uprave i lokalne samouprave, koja su učestvovala u kreiranju i donošenju zakona o racionalizaciji.

A odgovornost za praćenje i poštovanje ovog zakona prebacuju jedni na druge.

Prema podacima Ministarstva finansija, u javnom sektoru, ne računajući policiju i vojsku, 7.000 je manje zaposlenih u odnosu na 2009. godinu, što je upola manje od 14.000, koliko je najavljivano.

Ekonomista i urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković kaže da isti fenomen postoji i u zemljama u regionu, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini , te da u tom smislu Srbija ne štrči mnogo, osim po, kako kaže, "dubini pada".

"Ni u jednoj od njih nije zabeležen pad u kome je za deset godina bez radne knjižice ostalo skoro pola miliona ljudi. A pošto smo dotakli dno, krajem prošle godine, prvi put u poslednjoj deceniji, imali smo blagi rast. Ali, znate, kad stignete do dna, dublje ne možete, krivulja mora na kraju da se penje", kaže on. Zdravković ne očekuje da će se ponoviti scenario otpuštanja kao u periodu kada je počela ekonomska kriza.

"Ovoga puta na udaru bi mogli da budu drugi sektori, poput bankarskog, usluga ili nešto slično", smatra ovaj ekonomista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: