Očistimo i Vladu Srbije (FOTO)

Vlada Srbije dobila je kontejner za odlaganje staklene i plastične ambalaže, u okviru projekta separacije i prikupljanja ambalažnog otpada.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

17:24

Default images

Projekat je deo akcije "Očistimo Srbiju", u saradnji sa fabrikom za reciklažu "Grejač", a prvi kontejner je u dvorištu Vlade Srbije postavio ministar životne sredine, rudarstva i prostrornog planiranja Oliver Dulić.

Taj projekat će se proširiti, jer će "Grejač" početi podelu kontejnera, kanti i kesa lokalima, turističkim objektima i drugim generatorima otpada. "Grejač" u Aleksincu je za sada jedina fabrika za reciklažu stakla u Srbiji, Makedoniji i BiH.

Povodom pokretanja tog projekta, Dulić je rekao da se staklo može reciklirati neograničen broj puta, dodajući da se reciklažom samo jedne staklene flaše uštedi dovoljno energije da sijalica od 100 vati svetli četiri sata. On je naveo i da se reciklažom jedne tone stakla uštedi 40 odsto energije, 50 odsto vode potrebne za proizvodnu nove staklene ambalaže i pri tom se smanjuje zagadjenje vazduha za oko 20 odsto.

"Ovim zaokružujemo akciju separacije, počeli smo sa papirom, pa potom sa baterijama, plastikom...", kazao je Dulić.

Dulić je naveo da su privrednim subjektima, hotelskim lancima i restoranima podeljene kese, kontejneri za sakupljanje otpada i da je cilj da se uspostavi sistem da se otpad koji može da se reciklira prosledi u reciklažne centre.

On je ukazao da je ključni problem reciklažne industrije ranije bio nedostatak infrastrukture i finansijskih sredstava, ali sada se stanje promenilo na bolje i omogućeni su povoljni krediti za reciklažnu industriju.

U zgradi Vlade Srbije obavlja se separacija različitih vrsta otpada na mestu nastanka, a prema rečima Dulića, 90 odsto staklenog otpada koji se generiše u zgradama i institucijama vlade šalje se na reciklažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: