Cilj NBS inflacija od 2,5 - 5 odsto

Cilj monetarne politike NBS u 2012. je da se inflacija postepeno smanjuje i da na kraju godine bude u rasponu od četiri odsto plus minus 1,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

14:43

Default images

Ciljeva za inflaciju usklađeni su sa potrebom postizanja srednjoročne stabilnosti cena i odražava nameru da ta stabilnost bude postignuta postepenim smanjenjem inflacije, bez izazivanja makroekonomskih poremećaja.

Najkasnije u martu 2012. inflacija će biti u granicama planiranog koridora od 4,5 plus - minus 1,5 odsto, dok su očekivanja da će stopa privrednog rasta biti smanjena sa ovogodišnjih dva na 1,5 odsto u narednoj godini i trebalo bi da ostane na tom nivou, rekao je guverner Šoškić na konferenciji "Privreda Srbije u drugom talasu krize - izgledi za 2012. godinu", na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Šoškić očekuje pad inflacije zbog oslabljenih pritisaka na rast cene hrane, niske agregatne tražnje i usporenog rasta regulisanih cena.

Pad inflacije u Srbiji i smanjivanje referentne kamatne stope u 2012. doprineće daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u zemlji, što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Prema Programu monetarne politike NBS u 2012, osnovni zadatak centralne banke je postizanje ciljane inflacije, čime se doprinosi održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

NBS je poručila kako će nastaviti da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa.

Intervencije na deviznom tržištu centralna banka će sprovodi radi smanjenja prekomernih dnevnih oscilacija kursa i/ili stimulisanja obima prometa, radi nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, kao i u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i cena na domaćem tržištu.

NBS će, takođe, nastaviti da sprovodi strategiju dinarizacije koja se zasniva na tri stuba - na očuvanju makroekonomske stabilnosti, na razvoju dinarskog novčanog tržišta i tržišta kapitala, kao i na razvoju instrumenata zaštite od deviznog rizika.

U slučaju potrebe, centralna banka će samostalno, kao i u saradnji s Vladom, preduzimati neophodne mere radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, zaključeno je u Programu monetarne politike NBS u 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: