Tadić: Ljudi su naš najveći resurs

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da bez ekonomskog razvoja nema valjane političke strategije, ni evropske budućnosti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 16.12.2011.

18:16

Default images

On je naveo da je svako ulaganje u infrastrukturu pretpostavka za izlazak iz krize i privlačenje novih investicija.

Tadić je, učestvujući na srpsko-makedonskom privrednom forumu u Skoplju, ukazao da novi talas krize neće zaobići Srbiju i Makedoniju i da građanima treba otvoreno reći da nas očekuju teške godine. Predsednik Srbije je, međutim, istakao da su za prevazilaženje krize posebno važne dve mere: proširenje tržišta, kao i rad na unutrašnjim tržistima.

"Tehnološka obnova i reindustrijalizacija su u osnovi mogućnosti da se podigne standard građana i obezbedi sigurnija politička i ekonomska situacija. Da bi se to ostvarilo potrebno je u regionu unaprediti saradnju svih delova društva, a ne samo privrednika".

Samo se tako, rekao je Tadić, može obezbediti visoka tehnologija i korišćenje unutrašnjih resursa, istakavši da su ljudi, njihovo znanje i dar, najvažniji resurs i Srbije i Makedonije.

On je rekao da je ulaganje u infrastrukturu od izuzetnog značaja i da je Srbija uložila velike napore na tom polju, kao i Makedonija.

Tadić je izrazio očekivanje da će deo autoputa od Leksovca do makedonske granice biti završen do 2014, mada je bilo planirano da bude gotov do kraja ove godine.

On je istakao značaj saradnje dve zemlje u oblasti metalske industrije, farmaceutike i poljoprivrede.

Ukazujući na činjenicu da će se u Srbiji od proleća naredne godine proizvoditi novi Fijatov automobil, Tadić je rekao da je Srbija veoma zainteresovana da klaster automobilske industrije razvija na komplementaran način i da još neke automobilske proizvođače dovede u region.

Navodeći i podatak da je sa srpske strane završen dalekovod Niš-Kumanovo, Tadić je dodao da je važna saradnja u oblasti gasovoda i elektroenergetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: