Dragutinović: Kamate će tek padati

Viceguvernerka NBS Diana Dragutinović kaže da će u prvom kvartalu 2012. biti moguća dalja relaksacija monetarne politike u pravcu smanjenja kametne stope.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

17:28

Default images

Ona je govoreći privrednicima na godišnjoj skupštini Regionalne privredne komore u Nišu podsetila na nedavnu odluku izvršnog odoba NBS o smanjenju referentne kamatne stope i o tome da NBS relaksirajućom kamatnom politikom utiče na smanjenje kreditnih stopa za dinarske kredite.

Dragutinovićeva je rekla da je kamatna stopa i dalje veoma visoka i da je inflacija iznad ciljne. "Prema našim prognozama inflacija će se vratiti u okvire ciljne već u prvom kvartalu naredne godine", kazala je Dragutinović.

Ona je podsetila da je NBS odlukom o klasifikaciji bilansne i vanbilansne aktive banaka smanjila njihove troškove u oblasti očekivanog rizika i na taj način stvorila uslove za povoljnije kreditiranje privrede.

Dragutivnoć je kazala da očekuje da Zakon o faktoringu bude usvojen do kraja marta 2012.

Taj zakon treba da omogući kupovinu potraživanja privrednih subjekata i da na taj način obezbedi veću likvidnost privrede.

Na godišnjoj skupštini Regionalne privredne komore zaslužnim pojedincima i kolektivima uručcene su nagrade i priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: