Dulić i Ćirić - reformatori godine

Ministri prostornog planiranja i ekonomije Oliver Dulić i Nebojša Ćirić proglašeni su reformatorima godine, u izboru NALED-a.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

14:44

Default images

Od 80 preporuka ''Sive knjige'' propisa, Vlada Srbije je za sada u većoj ili manjoj meri sprovela 31, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

NALED je za reformatore u 2011. godini, zbog posebnog uspeha u radu, izabrao i direktorku Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milicu Delević, novinara i analitičara Milana Ćulibrka i rukovodioca Centra za legalizaciju softvera u Poreskoj upravi Dejana Vidojevića. Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić je na svečanom predstavljanju četvrtog izdanja ''Sive knjige'' propisa izjavio da je ove godine konačno završena sveobuhvatna reforma propisa i da su mnoge suvišne procedure ukinute, a privreda uštedela 120 miliona evra samo zahvaljujući efikasnoj administraciji.

Čupić je istakao da je, samo ukidanjem obaveze svakodnevnog uplaćivanja pazara i gubljenja vremena po šalterima banaka, domaća privreda uštedela čak 38 miliona evra u roku od godinu dana.

On je rekao da će sledeća godina svakako biti bolja od ove, jer će reforme u mnogim oblastima tek u 2012. dati prve rezultate.

''U narednoj godini možemo očekivati drastično bolju situaciju jer se tek tada očekuju prvi pozitivni efekti implementacije Zakona o privrednim društima, Zakona o izvrsenju i obezbedjenju i Zakona o planiranju i izgradnji'', kazao je Čupić.

Nabrajajući šta je učinjeno ove godine, on je podsetio da je ubrzan postupak dobijanja PIB-a , olakšano rukovanje gotovinom za pravna lica, omogućen uvoz bez carina za mala i srednja preduzeća, šest puta je ubrzana prijava radnika uz obavezno socijalno osiguranje, rešen problem vlasništva nad zemljištem, odnosno omogućena konverzija prava korišćenja u pravo svojine...
U odnosu na prethodno izdanje, četvrta ''Siva knjiga" ima ukupno 80 preporuka, od kojih su 12 novih za 2012. godinu.

NALED je pripremio i "sivu" i "belu" listu institucija, analizirajući svetske liste konkurentnosti, pre svega Izveštaj o uslovima poslovanja Svetske banke (Doing Busineš Report) i Indeks globalne ekonomije Svetskog ekonomskog foruma, kao i domaće izveštaje o sprovodjenju reformi.

Na "sivoj" listi je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, zbog slabih rezultata u rešavanju nesolvetnosti i slabe zaštite manjinskih akcionara, Ministarstvo životne sredine zbog sporog dobijanja gradjevinskih dozvola, Ministarstvo finansija zbog povećanja duga u BDP-u i malog broja preporuka privrede za lakše poslovanje.

Na "beloj" listi su Ministarstvo životne sredine zbog napretka u registrovanja imovine, Ministarstvo kulture zbog povećanja broja pretplatnika mobilne telefonije i napretka u fiksnoj telefoniji, Ministarstvo finansija zbog lakšeg dobijanja kredita i Ministarstvo ekonomije zbog rešavanja najvećeg broja preporuka privrede za lakše poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: