SRS: Ukinuti PDV za građevinare

Poslanici LDP ocenili su da je glavni problem građevinarstva porez na dodatu vrednost, SRS je predložila ukidanje PDV da bi se poboljšalo stanje u ovoj oblasti.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.12.2011.

13:54

Default images

Na skupštinskoj raspravi o izmenama Zakona o podsticanju građevinske industrije, poslanici LDP su pitali koliko trpe sve grane zbog plaćanja PDV u velikim iznosima.

"Ako ste se već odlučili da na samom kraju menjate zakon, ako već imate neke negativne rezultate, onda je možda bila prilika da u predlog zakona uključite neka nova, bolja i efikasnija rešenja, kako bi rezultati zakona bili mnogo bolji", naveo je Bojan Đurić, poslanik LDP. On je konstatovao da u predloženim izmenama zakona nema novih rešenja.

Prema njegovim rečima, u septembru 2010. godine, kada je počela primena tog zakona, u građevinarstvu je radilo oko 74.000 radnika, a ove godine u septembru 73.000.

"U zakonu nema reči, a to je najveći problem, o enormnoj nelikvidnosti koja je pre svega generisana ponašanjem države. Nema podataka koliki su dugovi državi, koliko trpe sve grane zbog plaćanja PDV u velikim iznosima", kazao je Đurić.

Poslanici SRS naveli su da broj izgrađenih stanova iz godine u godinu opada i da je u 2009. izgrađeno manje od 4.000, u 2010. izgrađeno je oko 2.000, a ove godine, prema izdatim građevinskim dozvolama, izmedju 1.000 i 1.500 stanova.

Radikali smatraju da su stvarnost i ono što je napisano u zakonu u koliziji i upitali zašto bi se oročavalo važenje zakona ako se, kako je naveo predlagač, očekuju pozitivni efekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: