Porezi nam mnogo niži od hrvatskih

Srbija je i dalje u grupi zemalja sa relativno nižom stopom oporezivanja - od 11 odsto do 20 odsto, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG Internacional.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.12.2011.

13:00

Default images

Kako se navodi u saopštenju KPMG, Srbija je u grupi zemalja u kojoj su Češka, Rumunija, Rusija, Slovačka i Ukrajina.

U susedstvu nižu stopu oporezivanja ima Bugarska (10 odsto), dok je poreska stopa u Hrvatskoj viša (do 40 odsto), naveo je Igor Lončarević iz poreskog odeljenja kancelarije KPMG u Beogradu.

Istraživanjem je utvrđeno da ove godine manje od 15 odsto od 96 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, izmenilo oporezivanje dohotka građana, i da nijedna zemlja član G-20 nije menjala poreske stope za najveći dohodak građana. Rezultati istraživanja o stopama poreza na dohodak gradjana i stopama doprinosa za socijalno osiguranje, koje sprovodi KPMG internacional (www.kpmg.com) pokazuju da je ove godine bilo upola manje izmena stopa poreza i doprinosa nego prošle godine.

Istraživanje je pokazalo promene u četiri zemlje iz grupe G-20 koju čini 19 najrazvijenijih zemalja sveta sa Evropskom unijom.

Španija je jedina među 20 najvećih u svetu obuhvaćenih ovim istraživanjem, 2011. promenila poresku stopu za gornji segment poreza na dohodak građana povećavši ga za dva odsto, tako da se primanja veća od 175.000 evra oporezuju po stopi od 45 odsto.

Najveće promene stopa su ove godine bile u Evropi.

Prosečna stopa za istočnu Evropu, nešto veća od 17 odsto je upola manja nego u ostalim evropskim podregionima što je posledica istorijski niskog proporcionalnog oporezivanja, pokazalo je istraživanje KPMG.

U 2011. godini relativno nisku poreska stopa u istočnoj Evropi ima Mađarska, gde je stopa za gornji segment poreza na dohodak građana smanjena sa 32 na 16 odsto, i gde su usvajene proporcijalne poreske stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: