Da smo bogati, imali bismo rešenja

Ova Vlada ostaće upamćena jer je Srbija, uprkos velikoj ekonomskoj krizi, ostala na nogama, što nekim bogatijim zemljama nije uspelo, kaže Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 16.12.2011.

10:06

Default images

Predsednik Vlade Srbije kaže da je deficit budžeta u narednoj godini, koji će biti nešto manji nego ove godine, zapravo, podsticajna i antirecesiona mera.

"Ubacuje se u sistem više para nego što smo kroz poreze izvukli i podsticajno delujemo na tražnju", rekao je Cvetković . On je dodao da iako smo blizu zakonski utvrđenoj granici mogućeg zaduženja, zakon se sada neće menjati.

"Inače, do kraja godine će se javni dug približiti tom zakonskom limitu od 45 odsto BDP. Međutim, ulaskom u 2012. godinu naš BDP će porasti, a i otplatićemo i deo zaduženja, pa će javni dug, u procentima, automatski pasti", objasnio je Cvetković.

Prema rečima premijera, da smo bogatija zemlja, imali bismo mnogo veći arsenal rešenja. Ipak, on je konstatovao da je naša ekonomija usko povezana sa okruženjem i drugim zemljama.

"Oko 60 odsto trgovinske razmene je sa EU i sve što se tamo dešava, oseća se i kod nas. Dodatni problem što su neke zemlje sa kojima baš imamo razgranate veze, poput Italije i Grčke, u velikim problemima. Zato ćemo pokušati da odgovarajućom fiskalnom i monetarnom politikom ublažimo moguće negativne efekte" , objasnio je premijer.

Na pitanje da li predloženi budžet predviđa ozbiljnije uštede i smanjenje broja zaposlenih, Cvetković kaže da će deficit biti nešto manji nego ove godine, te da je prekopirana računica iz ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

"Naravno, nova vlada će polazeći od tih cifara, morati da napravi rebalans budžeta da bi ga prilagodila svojoj ekonomskoj politici" , zaključio je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: