Zlatna groznica: Nevada u Žagubici

Kanadska kompanija "Avala risolsis", koja je nastavila istraživanja u okolini Žagubice, ponovo je pronašla značajne rezerve zlata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.12.2011.

19:15

Default images

U istražnom polju Jasikovo, kaže predsednik opštine Žagubica dr Dragi Damjanović, na mestu zvanom Krakubider, analizirajući sadržaj jedne bušotine, utvrđen je srednji sadržaj zlata od čak 8,1 grama po toni.

U "Avala risorsisu" navode da se na osnovu dosadašnjih rezultata može zaključiti da su ležišta zlata u okolini Žagubice slična rudnicima ovog plemenitog metala u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Po dosadašnjim saznanjima, tragovi zlata pojavljuju se u opsegu dužine 20 i širine osam kilometara, mada postoje indicije da se zlatna žila prostire dužinom od čak 70 kilometara. Zbog toga je kanadska kompanija obezbedila dodatnih 35 miliona dolara, kako bi u potpunosti pokrila i istražila teren u okolini Žagubice.

Početkom novembra 2010, analizirajući sadržaj bušotine, duboke 220 metara, kanadska kompanija ustanovila je srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni.

Posle tog otkrića, nedaleko od prve bušotine, na dubini od 256 metara, pronađen je srednji sadržaj neverovatnih 22,4 grana zlata po toni.

Prema Damjanoviću, očekuje se da ova, ili neka druga kompanija veoma brzo počne eksploataciju zlata na ovom području, što će biti od velike koristi ne samo za opštinu Žagubica, već i čitavu Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: