Iz SAD Boing, Motorola i 600 mil.$

Američke kompanije spremne su da u različite projekte u Srbiji ulože oko 600 miliona dolara, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.12.2011.

13:12

Default images

Međutim, kako kaže, te kompanije očekuju da ih OPIK, institucija koja se bavi finansiranjem i osiguranjem izvoza delimično pomogne.

Ministar je najavio i dolazak američke kompanije NCR, koja je jedna od najvećih svetskih proizvođača bankomata i da je dogovorena investicija koja bi trebalo da se realizuje krajem februara ili početkom marta. "Tada bi trebalo da počnu poslovanje u Srbiji sa oko 300 ljudi, a raduje me što će najveći broj tih ljudi biti inžinjeri i to će biti centar za Evropu, severnu Afriku i Bliski istok. Dolaskom takvih kompanija sprečava se odliv mozgova iz Srbije", kazao je Ćirić.

On je rekao i da je održan poslovni forum sa tridesetak američkih kompanija, među kojima su bili i predstavnici Motorole i Boinga, a za danas je u Čikagu predviđeno održavanje investicione konferencije i predstavljanje Srbije kao investicione destinacije.

Ministar je novinare obavestio da je srpska delegacija imala i sastanak u Američkoj privrednoj komori, gde je dogovoreno da jedna njihova delegacija poseti Srbiju sledeće godine.

"Imali smo sastanke i oko našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i pregovori su došli do pozicije da je ostalo da se usaglasi sve sa Ukrajinom i SAD. Mislim da sa njihove strane postoji dobra volja" , naglasio je ministar ekonomije Srbije i dodao da je s američkim sagovornicima bilo reči o sporazumu o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: