Budžet nije donet, a već je ugrožen

Budžet Srbije za 2012. godinu nategnut je do krajnjih granica, a deficit će iznositi 140 milijardi dinara, piše nedeljnik NIN.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 14.12.2011.

16:06

Default images

Kako navodi taj beogradski list, prema poslednjim, još nezvaničnim podacima, prihodi budžeta Srbije planirani su u visini od 748,8 milijardi dinara, a rashodi na nivou od 889 milijardi dinara.

Nedeljnik NIN ističe da je budžet, koji bi Vlada do kraja nedelje trebalo da prosledi Skupštini Srbije, sastavljan uz velike stranačke "bitke" do poslednjeg dana.

"Da bi se uklopili u deficit od 140 milijardi, bilo je potrebno uštedeti ogromnih 60 milijardi dinara, jer se osim 'rupe' od 40-ak milijardi prouzrokovane Dinkićevim Zakonom o decentralizaciji, ispostavilo da je zbog dramatičnog pada uplate doprinosa u Fond PIO za finansiranje penzija potrebno izdvojiti dodatnih 20 milijardi dinara", navodi taj list. Kako se dodaje, novonastali jaz od 60 milijardi dinara krpljen je uglavnom grubim i u praksi teško održivim rezanjem rashoda, pa je odlučeno da se na subvencijama, neto budžetskim pozajmicama i na kupovini robe i usluga uštedi 30 milijardi dinara kao i još desetak milijardi na Putevima Srbije, prebacivanjem održavanja lokalnih puteva na gradove i opštine.

Na prihodnoj strani računa se na dividende od javnih preduzeća i prihoda iz stečajne mase banaka, koje bi ukupno trebalo da "upumpaju" u državnu kasu 15 milijardi dinara.

Kako se ističe, najveći gubitnici novog budžeta biće Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je Nebojša Ćirić, koje će biti uskraćeno za 20-ak milijardi dinara, i ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je dobio pet milijardi manje.

Najbolje je, prema pisanju NIN-a, prošao ministar za unutrašnje poslove Ivica Dačić, čije je ministarstvo dobilo budžet od od 52 milijarde dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: