Gas građanima poskupeo 17 odsto

Cena gasa za domaćinstva koja ne snabdeva direktno Srbijagas povećana je u proseku za 17 odsto zbog novembarskog rasta cene gasa za distributere od 15 procenata

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 14.12.2011.

14:02

Default images

U Agenciji za energetiku Srbije (AERS) kažu da je Vlada Srbije Srbijagasu odobrila da od 1. novembra poveća cenu gasa za domaćinstva za 11 odsto, odnosno 15 odsto za privredu u koju spadaju i distributeri gasa na srpskom tržištu.

Na bazi te nove cene po kojoj nabavljaju gas od Srbijagasa, 33 distributera podnela su zahteve za povećanje cena gasa Agenciji za energetiku na proveru i mišljenje, da bi ih potom Vlada odobrila, kazali su u AERS-u. Prosečna cena gasa za sva domaćinstva u Srbiji posle poskupljenja je 41,1 dinar po kubnom metru, odnosno 40,2 dinara po kubnom metru ako se uključi i cena gasa po kojoj Srbijagas snabdeva domaćinstva. U navedene cene nije uračunat porez na dodatu vrednost (PDV).

Kako su naglasili u AERS-u, cene gasa su sada neuporedivo ujednačenije nego pre 2009. godine, čemu je doprinelo i smanjenje gubitaka u mrežama koji su ranije bili i preko 10 odsto, dok sada Agencija priznaje gubitak najviše do 3,3 odsto.

Od ukupnih troškova distributera gasa prosečno 81 odsto ide na nabavku gasa, a iz preostalih 19 odsto pokrivaju se svi ostali troškovi korišćenja distributivnih mreža i trgovine na malo gasom, naveli su u AERS-u.

U AERS-u su istakli da će ta agencija, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti da prati da li se dosledno primenjuju cene gasa koje su odobrene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: