Cigarete i piće moraju da poskupe

Kome je rakija draža od viskija, verovatno će je ubuduće plaćati skuplje jer ulaskom u STO nižim akcizama više nećemo smeti da štitimo domaće proizvođače..

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

13:28

Default images

Zbog ovog nameta sasvim izvesno i ubuduće će rasti cene cigareta, a eventualno pojeftinjenje mogli bi da osete samo potrošači kafe.

S druge strane, ako krenemo evropskim stopama, mogli bismo ovo opterećenje da plaćamo i na svaki kilovat električne energije.

U Srbiji je trenutno 1.000 cigareta opterećeno sa 30 evra akciza, a u Evropi će od 2014. opterećenje biti 90 evra. Mlađe članice imaju rok do 2018. godine da se prilagode ovom iznosu, a Srbija bi to mogla da učini 2020. kada bi svake godine podizala opterećenje za 10 odsto.

Bitno je da to ide postepeno, jer u suprotnom jača „crno“ tržište. To se desilo u Rumuniji.

U Srbiji je trenutno, gledano po iznosima akciza, najskuplje piti pivo, a najbolje izabrati vino. Kroz pivo se plaća 30 dinara na svaki procenat alkohola u hektolitru. U Rumuniji to iznosi 1,87 evra, Crnoj Gori 1,9 evra, a Bosni i Hercegovini dva evra. Zato vino nije uopšte opterećeno akcizom.

I po zahvatanju na kafi smo među liderima u regionu. Akciza na ovaj proizvod u Srbiji uzima oko 30 odsto maloprodajne cene, dok je u ostalim zemljama fiksna i čini 8,5 do deset odsto cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: