RTB Bor i Kablovi mogu biti gigant

Osnivanje zajedničkog preduzeća spajanjem RTB-a Bor i Fabrike kablova iz Jagodine, potez je od kojeg bi, kako ocenjuju stručnjaci, profitirale obe kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

12:59

Default images

Fuzija ova dva preduzeća dovela bi do stvaranja velikog izvoznog giganta, koji bi, u perspektivi mogao doneti izvozne prihode veće i od jedne milijarde evra, pogotovo u svetlu trenda rasta cene bakra na svetskom tržištu, a samim tim i proizvoda njegove više faze prerade, navodi se u analizi koju je objavio sajt makroekonomija.org.

"U Srbiji se često i to sa pravom, naglašava, da nam je struktura izvoza nekvalitetna i da nedostaje izvoz viših faza prerade. U kontekstu ove činjenice izgleda i logičnim da se ova dva preduzeća integrišu", ističe se u ovom ekonomskom istraživanju. "Proces spajanja pratila bi analiza koristi i troškova od takve operacije. Objedinjeni bi bili privlačniji za ulaganje strateških investitora. Precizna finansijska analiza troškova, otpisa dugovanja, plaćanja potraživanja radnika…analiza tržišne pozicije ove dve kompanije, mogućnosti za rast proizvodnje i izvoza…"

"Ukoliko bi se par kvalitetnih stručnjaka angažovalo u roku od godinu dana očekivani rezultati bi bili vidljivi", ističe se u analizi koju potpisuju ekonomisti istraživači Miroslav Zdravković i David Djumić.

Analiziraju se i kapaciteti dve kompanije.

"Fabrika kablova Jagodina je najveća fabrika te vrste u regionu i četvrta, po veličini, na kontinentu. Godišnji proizvodni kapaciteti iznose oko 45.000 tona energetskih kablova i oko 20.000 tona telekomunikacionih kablova".

"Upošljavanjem punih kapaciteta fabrika bi mogla realizovati od 150 do 200 miliona evra izvoza na godišnjem nivou. Trenutni obim poslovanja dostiže oko 15 odsto proizvodnih kapaciteta".

Međutim, u tekućem poslovanju Fabrike kablova postoje tri akutna problema - nedostatak obrtnih sredstava za sirovinu, zastarelost opreme i tržišta za raspoložive kapacitete.

Ti problemi bi bili rešeni spajanjem i zaokruženim ciklusom proizvodnje, jer bi kompanija postigla visoki nivo konkurentnosti, ocenjuje se u analizi.
Podvlači se i da smo "po rezervama rude bakra i mogućnostima proizvodnje u poziciji da budemo značajan igrač na svetskom tržištu...", pa bi imajući to u vidu "nacionalna ekonomska strategijatrebalo da vodi u pravcu maksimalnog pospešivanja rudarske eksploatacije ali i industrije naslonjene na preradu ovog metala".

U tom kontekstu su, nova topionica i fabrika sumporne kiseline projekat su budućnosti i za RTB Bor i za Srbiju.

Kapacitet nove Topionice je prerada 400.000 tona koncentrata bakra godišnje i proizvodnja 80.000 do 85.000 tona bakra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: