Pola Srbije zbog dugova pred sudom

Javna komunalna preduzeća krenula u lov na nesavesne platiše, da bi od njih naplatila dugovanja do kraja godine.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 14.12.2011.

10:50

Default images

Od 7,1 milion stanovnika koliko, prema popisu, ima Srbija, skoro polovina njih, oko tri miliona, po ovim ili onim osnovama nekome duguje i zbog toga se sudi.

Najveći broj sporova odnosi se na dugove za struju, grejanje, komunalije, parking, telefonske račune... Ovih dana skoro sva javna komunalna preduzeća počinju da prave računice, presavijaju tabak i pišu tužbe. Polovina svih dugova napravljena je u prestonici. Samo u Beogradu, oko 1,5 miliona predmeta koji čekaju na izvršenje odnosi se na potraživanja Infostana, EPS i Telekoma.

U celoj Srbiji domaćinstva samo za struju duguju 41,6 milijarde dinara. Beograđani, ovoga puta, nisu najgori - duguju oko šest milijardi, pa je EDB u 2011. tužilo oko 20.000 ljudi.

I novosadska komunalna preduzeća su ostala ”kratka” za više od milijardu dinara, pa se čak i petnaestak stanova dužnika našlo na licitaciji. Najmanji dug za objedinjene komunalne usluge bio je 400.000, a najveći čak milion dinara.

Prema rečima Biljane Lazić iz novosadskog Osnovnog suda, u ovoj godini bilo je ukupno 56.925 predmeta za izvršenje zbog neplaćenih računa. Od toga, najviše ljudi tužio je Telekom - 23.890, pa Informatika (objedinjena naplata računa) - 20.690, Elektrovojvodina - 9.059, Gas - 937, Toplana - 343. U 90 odsto slučajeva doneta su rešenja o prinudnoj naplati.

U Nišu je su toku hiljade izvršenja zbog neizmirenih komunalija. Do početka decembra, kako kažu u JKP Objedinjena naplata ukupan dug građana bio je 522.317.802 dinara, a ukupno utuženo dugovanje do kraja novembra je - 599.858.810 dinara. U ovoj godini podneto je 9.590 tužbi. Prinudnom naplatom je naplaćeno 43.550.024 dinara.

I u Subotici su tamošnja Toplana, Suboticagas i Telekom podneli ove godine više od 10.000 tužbi protiv nesavesnih platiša, a u Valjevu su izvršitelji obavili nekoliko stotina popisa imovine, i obavili tridesetak plenidbi.

Ne prođe dan a da se širom Srbije, na osnovu izvršnih sudskih odluka, ne desi bar nekoliko desetina ”fendovanja”.
"Tokom ove godine imali smo nebrojeno plenidbi. U poslednja dva-tri meseca desetak puta je po 10 izvršitelja išlo širom grada i vršilo prinudnu naplatu zbog neizmirenih računa. Iz stanova iznosimo sve što može da se proda - tehniku, slike, komade stilskog nameštaja. Posebno dobro se prodaju kola. Ne uzimamo samo stvari potrebne za egzistenciju - ležaj, šporet, frižider", kaže Veselin Čuljković, šef sudskih izvršitelja Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Ali, dešava se i da od naplate odustanu u poslednjem trenutku jer potražilac napravi dogovor o reprogramiranju duga, i to najčešće radi Infostan. Do sada nisu plenili nijedan stan zbog neizmirenih računa, ali jesu zbog nenamirenih kredita bankama. Sve se češće stavljaju i zabrane na raspolaganje platom ili penzijom dužnika dok ne izmiri potraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: