Srbija od oružja može dobro da živi

Izvoz naoružanja predstavlja unosan posao za Srbiju i u budućnosti ga se nikako ne treba odreći, smatraju stručnjaci.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

21:02

Default images

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da možemo da konstatujemo da je izvoz vojne opreme koji ostvaruje Srbija sasvim solidan.

On navodi da "kao i zemlje takozvanog istočnog bloka i Srbija bila pred enigmom da li će vojna industrija preživeti promenjeni politički sistem. Iako je 90-ih godina vojna industrija bila inertna, uspela je da preživi, i da ostvaruje dobre rezultate".

"Drugim rečima, pokazalo se da Srbija, kada je reč o naoružanju, može da ostvaruje ozbiljan izvoz, tako da je bespredmetno postavljati dilemu da li je našoj zemlji vojna industrija potrebna ili ne", kaže Radić. Međutim, on smatra da treba razviti strategiju kako da se i dalje "ostane u sedlu“ u toj industrijskoj grani. Naime, nastavlja Radić, postavlja se pitanje šta treba raditi kada se prodaju sve preostale rezerve vojne opreme s kojom Srbija raspolaže.

"Jasno je da će onda morati uslediti proizvodnja modernog oružja i municije. Za to je potrebno pribaviti i modernu tehnologiju što znači da su potrebna i ulaganja u vojnu industriju kako bi se planovi ostvarili. Takođe, treba imati i savremeniji pristup u organizaciji posla a na žalost rukovodioci fabrika oružja u Srbiji su uglavnom ljudi koji razmišljaju na već prevaziđen način. Dakle potrebno je osavremeniti način poslovanja u vojnoj industriji koja po mom mišljenju treba da ostane pod kontrolom države", objašnjava on.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator Politike. On navodi da na godišnjem nivou mi izvezemo oružja i municije u vrednosti od 300 miliona dolara, što jasno ukazuje da izvoz vojne industrije u Srbiji beleži trend rasta.

"Jednostavno, mi imamo i dugu tradiciju proizvodnje vojne opreme a sa druge strane imamo i tržište na koje možemo da plasiramo tu robu. Posedujemo kvalitetne puške, pištolje, municiju, barut, eksplozivne naprave. Tako da se može reći da proizvodi vojne industrije predstavljaju izvozni potencijal Srbije", ističe Lazanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: