Radnici: Privatizacija je nepravda

Nezadovoljni bivši radnici i mali akcionari mnogih privatizovanih preduzeća traže poništavanje privatizacije tih firmi ukazavši da je sprovedena nelegalno.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

19:01

Default images

Na "javnom slušanju" o problemu privatizacije u Srbiji u Odboru Skupštine Srbije za predstavke i predloge, bivši radnici zemljoradničkih zadruga, Robnih kuća Beograd i mnogih drugih privatizovanih firmi, rekli su da Agencija za privatizaciju nije poštovala zakon i da je radila suprotno interesima radnika koji su decenijama stvarali te firme.

Savetnik Ministarstva finansija Marinko Bošnjak je rekao na sednici da je zbog kršenja obaveza raskinuto 30 odsto kupoprodajnih ugovora o privatizaciji. Predsednik malih akcionara Robnih kuća Beograd Radoje Arsenić je ponovio da su nekadašnji ministar Mlađan Dinkić i bivša direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić oštetili radnike te firme.

"Dinkić je radnicima odredio naknadu od po 135 evra po godini staža, a Vesna Džinić je dobijala platu 3.000 evra mesečno", rekao je Arsenić navodeći to kao primer nepravde.

Predsednik Saveza akcionara Vojvodine Veselin Muhadinović i predstavnik malih akcionara i zadrugara iz Srpskog Miletića u opštini Bač su ukazali na nepravilnosti u privatizaciji zemljoradničkih zadruga zbog čega je mnogo ljudi ostalo bez posla.

Oni su zatražili preispitivanje spornih privatizacija u Srbiji upozoravajući da je strancima - suprotno zakonu - dozvoljeno da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta.

Predstavnik malih akcionara i zadrugara iz Srpskog Miletića Vesna Petković, kao i prisutni poslanici opozicije u Skupštini Srbije, bili su jednodušni u oceni da je obradivo zemljište trebalo da bude izuzeto iz privatizacije, jer prema njihovoj oceni, nejpojmljivo je da stranci budu vlasnici obradivog zemljišta u našoj zemlji.

Poslanici opozicije su se pozvali na primer Hrvatske, gde je nemoguće da neko iz Srbije postane vlasnik obradivih površina i podsetili da je Vlada Srbije načinila grešku u tom pravcu, pogotovo kad se zna da poljoprivreda jedina od privrednih grana poslednjih godina beleži suficit u trgovini sa svetom.

Poslanici opozicije su optužili premijera Mirka Cvetkovića da ne želi da se uhvati u koštac sa problemom nelegalnih privatizacija, jer je, kako tvrde, i sam u njima učestvovao dok je bio direktor Agencije za privatizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: