Petrović: Životinje garant kredita

Ministarstvo poljoprivrede razgovara sa Narodnom bankom Srbije o mogućnosti da životinje u vlasništvu poljoprivrednika postanu sredstvo obezbeđenja za kredite.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

18:04

Default images

"U trenutku kada se to bude dogodilo mi ćemo imati potpuno novi, otvoreni ekonomski prostor za poljoprivredu što bi bilo izvanredno rešenje", kazao je ministar Dušan Petrović.

Petrović je dodao da centralna banka smatra "da robni zapisi koji imaju poreklo u javnim skladištima, treba da postanu prvorazredno sredstvo za obezbeđenje kredita".

Prema njegovim rečima, pšenica i kukuruz tako postaju predmet zaloge što će poljoprivrednicima omogućiti da od banke uzmu kredit.

Petrović je ponovio da je Ministarstvo poslalo predlog agrarnog budžeta za 2012, ali da je još rano za razgovor o pojedinostima, dok se o tome ne bude razgovarala Vlada.

On je izrazio uverenje da će 1.500 agronoma, za čije će angažovanje u poljoprivrednim službama iduće godine biti izdvojeno 25 miliona evra, omogućiti povećanje proizvodnje "za najmanje 250 miliona evra, jer će poljoprivrednici imati priliku da dođu do dobrih informacija".

"Poljoprivrednici će uz njihovu pomoć (novih agronoma) imati jasnu sliku kako funkcioniše državni mehanizam i gde su različite vrste subvencija koje mogu da dobiju. Obavestiće se i o svim tehničkim unapređenjima koja će im pomoći da zarade", kazao je Petrović.

Ministar smatra i da je 2012. godine moguć napredak u agrarnoj politici ukoliko se iskoristi "kapacitet Robnih rezervi koje su sada oslobođene dugovanja od 150 miliona evra".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: