Povećati akcize na duvan i alkohol

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da bi u perspektivi trebalo razmisliti o ukidanju akciza na kafu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.12.2011.

17:32

Default images

U Srbije se, inače, plaća proporcionalna akciza na kafu u visini od 30 odsto maloprodajne cene.

Dve milijarde dinara godišnje od akciza na kafu "nije neki prihod za budžet, a (te akcize) najviše pogađaju siromašne", rekao je Altiparmakov i dodao da treba videti kako bi se nedostatak od akciza na kafu mogao eventualno nadomestiti prihodima od drugih akciznih proizvoda, kao što su alkohol i duvan.

On smatra da povećanje akciza za alkohol i duvan može da donese najviše prihoda budžetu u narednom periodu podsetivši da 70 odsto cigareta u Srbiji potpada pod minimalne akcize. Direktorka za regionalnu saradnju CLDS Milica Bisić je rekla da prihodi od akciza u budžetu Srbije od 2001. do 2010. u proseku čine petinu prihoda. Ona je rekla da su u proteklih 10 godina prihodi od akciza nominalo povećani 6,7 puta, a realno 2,6 puta.

Učešće akciza u bruto domaćem proizvodu je 10 odsto, a u post taranzicionim zemljama porez na dodatu vrednost i akcize čine 60 odsto prihoda budžeta, dodala je ona.

Bisićeva je navela da se u Srbiji akcize plaćaju na duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i energentne, ali samo na nafnte derivate. U nekim zemljama je, kako je dodala, broj akciznih proizvoda veći, a u EU se kod plaćaju i na druge energente kao što su struja, prirodni gas, koks, ugalj.

Bisićeva je podsetila da je Zakona o akcizama donet 2001. godine i da je do sada menjan 14 puta.

Poreska reforma čeka novu vladu

Istovremeno, državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković kaže da će poreska i akcizna politika biti tema za predstojeću Vladu Srbije i dodaje da se već u prvoj godini mandata očekuju važne promene u toj oblasti.
On je rekao da nismo udaljeni od evropskih standarda iako oporezivanje pojedinih kategorija, posebno energenata nije najoptimalnije i pravi velike distorzije na tržištu.

Đoković je rekao da je Ministarstvo finansija primetilo i da zbog čestog usklađivanja akciza zbog inflacije, uvoznici i pojedini proizvođači duvana makismiziraju svoje prihode i zaobilaze povećanje akcize, čime se treba ozbiljno pozabaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: