Dve teške godine, ne 1993. ponovo

Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio javnost da Srbiji predstoje dve teške godine u ekonomiji. Nema razloga za paniku, smatraju ekonomski analitičari.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

19:44

Default images

Tadić je naglasio da Srbiju očekuje drugi udar krize, i da će oporavak njene ekonomije umnogome zavisiti od situacije u neuralgičnim tačkama svetske ekonomije.

On je takođe naglasio da bez godišnjeg privrednog rasta od 4 ili više odsto nema poboljšanja standarda građana.

Predstojeće dve teške ekonomske godine predstavljaće svakako veliki udar na životni standard građana. Biljana Stepanović, direktor Biznis info grupe, objašnjava šta će te dve teške godine u praksi značiti za građane Srbije. "Pre svega, sigurna sam da bi trebalo očekivati zamrzavanje, a ako ne i smanjenje plata u javnom sektoru. Penzije neće moći da rastu onako kako penzioneri verovatno očekuju, i sigurno će se smanjiti kupovna moć građana. Do novca se već sada znatno teže dolazi, svi su pribegli štednji, novca ima manje, i u tom smislu i preduzeća manje zarađuju nego što su ranije zarađivala, ne mogu da povećavaju plate, i to onda smanjuje kupovnu moć ljudi“, kaže ona.

Naročito će biti problematično za ljude koji su kreditno zaduženi, kaže Biljana Stepanović. To će se pogotovo odraziti na njih ukoliko bi došlo do rasta evra, jer ako vam plata stoji, imate ugroženo radno mesto, i još pored toga raste devizni kurs, to može biti veliki problem. Međutim, Biljana Stepanović ipak ističe da nema razloga za paniku.

"Ovim nikako ne mislim da će sad da nastupi smak sveta, da će se vratiti 1993. godina i vreme hiperinflacije, ili bilo šta slično. Ali, samo mislim da će nas čekati izuzetno velika štednja i odricanje u naredne dve godine“, kaže ona.

Urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Vladimir Vučković kažekako Srbiju u naredne dve godine očekuje, u najboljem slučaju, spor privredni rast. "Sve to bi za privredu i građane imalo za posledicu dosta loše poslovanje, niske plate, sporo punjenje budžeta, i slabu nadu da nezaposlenost može da se smanji u većoj meri. Ono na čemu bi trebalo raditi, i što će biti veliki izazov, jeste zadržavanje finansijske stabilnosti države, i očuvanje njenih osnovnih funkcija, a o nekom većem napretku ne može biti reči“, objašnjava.

Najvažniji razlog zašto nas čeka par teških ekonomskih godina je neizvesna sitiuacija u okruženju, smatra Vladimir Vučković. Iskustvo iz poslednjih nekoliko godina je pokazalo da mi ne možemo da ostvarimo brz rast bez bolje konjukture u svetu, kaže Vučković.

"Ne možemo da očekujemo veće strane direktne investicije, ne možemo da očekujemo velike narudžbine za našom robom. Jednostavno, nakačeni smo na taj svetski voz, i bez toga da on brže ide ne možemo ni mi da napredujemo. S druge strane, mi imamo svoje slabosti, i svoje probleme koji traju i duže od svetske ekonomske krize, i u tom smislu je svetska kriza samo dolila ulje na vatru ove domaće krize“, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: