Petrović: Ne preti nam katastrofa

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da situacija u domaćem agraru nije kritična zbog suše i da zemlji u ovom trenutku ne preti nikakva katastrofa.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 09.12.2011.

19:33

Default images

"Očekujemo procene od stručnih institucija kolike bi mogle da budu posledice tromesečnog sušnog perioda po poljoprivredu", kazao je Petrović, ali je istakao da "nikakava katastrofa u ovom trenutku ne preti zbog toga".

On je dodao da ova situacija ipak "zahteva odgovore" i podsetio da je Ministarstvo poljoprivrede i pre suše, u aprilu ove godine, počelo da planira rešavanje problema nedovoljnog navodnjavanja. Petrović je kazao da se u Srbiji neposredno navodnjava oko 100.000 hektara obradivog zemljišta, dok oko 250.000 hektara ima neki vid navodnjavanja.

Ministar poljoprivrede je podsetio da je u predlogu budžeta za narednu godinu predvidjeno 3,2 milijarde dinara za revitalizaciju postojećih mreža za navodnjavanje.

"Ta sredstva bi kroz subvencije i subvencionisane kredite bila na raspolaganju svim poljoprivrednicima, vlasnicima zemljišta kako bi njive mogli da opskrbe vodom", kazao je Petrović.

Kako je precizirao, taj novac bi trebalo da bude upotrebljen za čišćenje kanala koji snabdevaju vodom oko 130.000 hektara obradivog zemljišta u vlasništvu oko 70.000 domaćinstava. "U ovom trenutku radi se i projekat za 280.000 hektara novog navodnjavanja vredan 200 miliona evra", kazao je Petrović.

On je ocenio da bi Srbija s relativno niskim investicijama po hektaru mogla da dođe do 1,1 miliona hektara navodnjavane zemlje, što bi omogućilo smanjenje prosečnog godišnjeg gubitka u agraru od 500 miliona evra, i to samo na osnovnim usevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: