Trgovci masovno gase radnje

Talas krize ”udavio” je od početka godine čak 2.500 trgovinskih radnji. Otvoreno ih je tek nešto više od 600.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.12.2011.

10:20

Default images

Usta iznad vode jedva drži gotovo 200.000 radnika, koliko ih je ukupno zaposleno u trgovini. Ovaj sektor je po visini primanja i broju otkaza u samom vrhu najugroženijih delatnosti. U stopu ih, međutim, prate i tekstilci, građevinari, metalski radnici, mašinci...

Da su trgovinski radnici na ivici kolapsa svedoči i njihova prosečna plata iz oktobra koja iznosi 23.512 dinara, što je gotovo dvostruko manje od republičkog proseka. Većini trgovina širom zemlje preti katanac, a veliki broj radnika radi na crno.

Na samom dnu po visini primanja društvo im prave i zaposleni u preradi drveta, kožarskoj industriji, ugostitelji i rudari čije prosečne plate ne premašuju 25.000 dinara. Među najugroženijima je i 17.000 zaposlenih u tekstilnoj industriji, čiji sve broj svake godine - prepolovi. Da je trgovina delatnost gde je stanje sve teže potvrđuje i Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidikata Srbije (ASNS). Ona, međutim, upozorava i da dobra profesija u Srbiji danas gotovo da ne postoji.

"Pored trgovine, trenutno su najugroženiji zaposleni u građevinskoj, tekstilnoj i metalskoj industriji. Tu se beleži najveći pad obima posla, a u tim granama najviše je rada na crno. O obimu krize svedoči i podatak da je od početka katanac stavljen na više od 10.000 preduzeća", navodi Savićeva.

Predsednica ASNS podseća da Srbiju trenutno izdržava svega 301.000 radnika zaposlenih u proizvodnji, ali postoji strah da će se ubuduće njihov broj dodatno smanjiti.

Da će trend pogoršanja položaja poslodavaca i zaposlenih biti nastavljen smatra i prvi čovek Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.

"Država zaboravlja da samo iza 62.000 preduzeća koja su trenutno u blokadi stoji oko 300.000 živih duša. Problem je, međutim, što su na ivici opstanka i preduzeća koja rade. Građevina koja zapošljava više od 120.000 građana beleži pad posla za gotovo polovinu", navodi Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: