Plata taman za golu egzistenciju

Za osnovne životne potrebe građana u narednoj godini će biti potrebno više od jedne i po prosečne zarade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2011.

13:14

Default images

Prema analizi Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) nema signala da će se u 2012. bolje živeti, izjavio je saradnik instituta Saša Đogović.

"Struktura potrošnje je takođe veoma nepovoljna, jer poslednji podaci govore da oko 44 odsto raspoloživih primanja tročlanog domaćinstva odlazi na pokriće troškova hrane, a negde još oko 15 odsto na režije, tako da 59 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće egzistencijalnih životnih potreba", rekao je Đogović. On je dodao da u razvijenim zemljama Evropske unije svega 15 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće troškova za kupovinu hrane, podsetivši da je u Srbiji prosečna neto zarada u oktobru iznosila 38.167 dinara.

Za utehu je jedino projekcije da ne treba očekivati "eksplozivni rast inflacije" kako do kraja ove godine, tako i u narednoj godini.

"Imamo nisku agregatnu tražnju, pad cena sirovina, a to sve zajedno sa boljim poljoprivrednim rodom ove godine, predstavlja protivtežu eventualnom jačanju pritisaka na inflaciju", naveo je Đogović.

"Ovogodišnja inflacija bi mogla da se završi na kvoti od blizu osam odsto, što je iznad projektovane gornje granice od šest odsto", naveo je on.

Đogović je naglasio da samo početkom naredne godine treba očekivati "jednokratne inflacione stumulanse", odnosno da je moguć rast cena koje su pod ingerencijom države - komunalne usluge, akcizni proizvodi, cena struje....

Govoreći o standardu, ovaj ekonomista je istakao da je kupovna moć stanovništva u Srbiji i dalje ima opadajuću tendenciju, što je posledica pada privrednih aktivnosti u zemlji ali i ekonomske situacije u evro-zoni, na koju je privreda Srbije upućena.

Đogović je istakao da je verovatno da će u 2012. godini privredni rast biti manji od projektovanog od 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: