Dinarski stambeni kredit preskup?

Sosijete ženeral banka je prva banka u Srbiji koja je građanima ponudila stambene kredite u dinarima, ali su kamate veoma visoke.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 07.12.2011.

10:21

Default images

Rok otplate ovih zajmova je do 25 godina, a obavezno učešće je u rasponu od 0 do 20 odsto.

Nominalna kamatna stopa se kreće od 4,75 odsto plus jednomesečni belibor, odnosno od 17,38 odsto. Minimalni iznos kredita je milion dinara, a maksimalni zavisi od kreditne sposobnosti klijenta.

"Stambeni kredit u dinarima odgovor je na potrebe onih građana koji imaju nameru da reše svoje stambeno pitanje, a žele da to učine bez straha od kretanja kursa", kaže Miroslav Rebić,član IO Sosijete ženeral banke.

Tako, ukoliko neko uzme zajam od tri miliona dinara, sa učešćem od 600.000 dinara ili 20 odsto, svakog meseca će narednih 25 godina otplaćivati po 32.923 dinara. Kamata iznosi 17,63 odsto.

Trenutna vrednost belibora, naše referentne kamatne stope je 12,63 odsto i od nje zavisi cena svih zajmova u domaćoj valuti. Kako je guverner NBS najavio da će referentna kamatna stopa od koje zavisi visina belibora u narednom periodu padati, treba očekivati i sniženje stambenih kredita.

Već na prvi pogled cena ovog zajma je velika. Kamata se kreće do 17,63 odsto, dok je ona, u slučaju stambenih kredita u evrima, sada između četiri i šest odsto godišnje.

Zbog toga je mesečna rata više nego dvostruko veća nego u slučaju istih zajmova s valutnom klauzulom. A kod njih, podrazumeva se, postoji rizik uvećanja rate usled slabljenja domaće valute.
Proletos je Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, naljutio sve one koji su nameravali da uzmu stambeni zajam povećavši obavezno učešće s 10 na 20 odsto kredita. Tada je centralna banka, istom odlukom, napisala da poslovna banka može da odobri dinarski stambeni zajam bez takvog učešća. Mnogi su tada shvatili da će se dinarski stambeni zajmovi odobravati bez učešća. To bi, zapravo, bila njihova prava pogodnost za one koji nemaju para za ulazak u tu investiciju, pa se opredeljuju za opciju skupljeg zajma. Čini se, međutim, da bankari ipak vole neku vrstu obezbeđenja. I u slučaju ponude ove banke dinarski stambeni kredit bez učešća moći će da se uzme samo uz hipoteku na neku drugu nekretninu.

U vreme kad je duplirao učešće za devizne stambene zajmove, guverner Šoškić je rekao da baš ovakvi krediti ubuduće treba da imaju prioritet, jer su manje rizični za građane i finansijsku stabilnost zemlje. Koliko će ovakvi zajmovi klijentima banaka biti atraktivni pokazaće vreme, kao i da li će primer ove banke slediti i drugi igrači na tržištu.

Za promociju ovakvih kredita njihova cena je, svakako, najbitnija. Jednomesečnibelibor, za čiju vrednost je banka Sosijete ženeral „vezala” ove zajmove. Guverner je predlagao da dinarski stambeni krediti mogu biti indeksirani za referentnu kamatnu stopu ili za potrošačke cene.

Referentna kamatna stopa NBS trenutno je 10 odsto, a očekuje se da će inflacija biti oko osam odsto. Poređenja radi, inflacija je prošle godine bila 10,3 odsto, a u 2009. godini 6,6 odsto.

I do sada su banke nudile dinarske kredite, ali na maksimalni rok otplate od pet godina, sa kamatom koja je iznosila do 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: