Bolje kazna nego posao za invalida

Iako je Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom usvojen pre dve godine, više od polovine poslodavaca u Srbiji nije zaposlilo osobe sa hendikepom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

10:00

Default images

To su rezultati istraživanja koje je sproveo sajt "Infostud". Studija koja je obavljena na uzorku od 250 poslodavaca rezultirala je podatkom da je svega 40 odsto poslodavaca na platni spisak svog preduzeća uvrstilo i osobu sa hendikepom.

Objašnjavajući razloge zbog kojih nisu zaposlili osobu sa invaliditetom, najveći broj poslodavaca istakao je da im se na konkurs nisu javile osobe sa specifičnim potrebama, a radni prostor koji nije prilagođen ovim ljudima svakom petom poslodavcu predstavlja prepreku za zapošljavanje.

Inače, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prijavljeno je 17.888 nezaposlenih osoba sa invaliditetom.

Na pitanje da li osim predrasuda postoje i objektivni razlozi koji otežavaju zapošljavanje osoba sa hendikepom, portparol NZS Sržan Andrijanić kaže da najveći problem predstavlja nepovoljna obrazovna struktura osoba sa invaliditetom.

"Čak 48 odsto njih je bez stručnih kvalifikacija, 47 procenata osoba sa hendiketom ima samo srednju školu, a samo 5 odsto ima završenu višu školu ili faklutet", objašnjava Andrijanić.

Prema njegovim rečima od početka primene zakona, dakle u poslednje dve godine zaposleno je više od 7.000 invalida, a pre dodnošenja tog zakona godišnje se zapošljavalo između 200 i 300 osoba sa invaliditetom. Protpredsednik PUPS-a i zaenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić ističe da kompnaije uglavnom izbegavaju obavezu da zaposle osobe sa invaliditetom i dodaje da zapošljavnje takvih osoba ne sme da bude prinuda jer "gde god postoji prinuda emea efekta".

Prema mišljenju Krkobabića rešenje je donšenje Zakona o socijalnom preduzetništvu koji i osoba sa invaliditetom pomogao da sopstvenim radom osbezbede trajnu egzistenciju i dostojanstvo.

Ilustativni dokaz teze da su poslodavci spremniji da plate kaznu zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom nego da zaposle ove osobe jesu i podaci Poreske uprave Minsitarstva finansija koji govore da je na ime penala zbog zepošljavanja osoba sa invaliditetom u periodu od maja do oktobra ove godine u republički budžet uplaćeno 954 miliona dinara.

Inspektori poreske uprave u tom periodu izvršili su 6.160 kontrola i protiv 965 poslodavaca podneli prekršajne prijave zbog nepoštovanja Zakona o profesionalnoj rehabilitiaciji - najveći broj nesavesnih poslodavaca nalazi se u Beogradu (356), Novom Sadu (255), Kragujevcu (244) i Nišu (110).

Podsećanja radi, prema slovu zakona poslodavac koji ima izmešu 20 i 49 zaposlenih dužan je da zaposli jednu osobu sa invaliditetom, a poslodavac koji ima više od pedeset osoba na platnom spisku svog preduzeća dužan je da zaposli barem dve osobe sa henikepom i na svakih narednih 50 zaposlenih ima obavezu zapošljavanja barem jedne osobe sa hendikepom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: