Zdravstvo duguje 32 mlrd. RSD

Zdravstvene ustanove trenutno duguju više od 32 miijarde dinara i to mora da bude rešeno do kraja meseca, kaže ministar zdravlja Zoran Stanković.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 07.12.2011.

08:35

Default images

U intervjuu današnjim "Večernjim novostima", ministar zdravlja je rekao da se trenutno, pod patronatom Ministarstva finansija, sravnjuju dugovi izmedju zdravstvenih ustanova, RFZO i dobavljača.

"Samo zbog zapošljavanja mimo ugovora sa RFZO, zdravstvo je godišnje u minusu četiri-pet milijardi dinara. U zdravstvu je tako zaposleno 13.600 ljudi, za čije plate se izdvaja 8,7 milijardi dinara, a sve ustanove kroz komercijalni program zarade ukupno 5,8 milijardi, od kojih polovina 'ide' za lekove i potrošni materijal. Novac za prevoz, jubilarne nagrade i slično, preusmeravan je za plate onih čije zapošljavanje nije odobrio i ne finansira RFZO", rekao je Stanković. Na pitanje zašto bi dobavljači, recimo "Hemofarm" ili "Aktavis", pristali da zdravstvu oproste deo duga za isporučene lekove, on je odgovorio da je "i njima u interesu da dobiju obrtna sredstva".

"Deo duga bi bio otpisan, recimo 10 odsto, a ostatak bi, uz garanciju države, bio otplaćivan u narednom periodu. Novca, jednostavno, nema. Godišnji budžet RFZO je 195 milijardi dinara, a Ministarstva zdravlja samo 3,5 milijarde, što je dva puta manje nego 2007. Sada sa Vladom tražimo najbolje rešenje da se ovoliki nedostatak para ne oseti, i da ne dodje do urušavanja zdravstvenog sistema", naveo je Stanković.

Na konstataciju da u RFZO kažu da će dug za lekove do kraja godine dostići 24 milijarde dinara i da li preti nestašica lekova, ministar je rekao da "moramo da predupredimo nestašicu" i da je "ona, pre svega, posledica stanja u nekim fabrikama".

"Tražio sam da se iz robnih rezervi povuku 'litijum karbonat' i 'nitroglicerin' u tabletama, dok se nekako ne snadjemo. Tačno je da nema 'prilazida plus' i još nekih lekova, a naročito nedostaju antidepresivi", kazao je Stanković.

On napominje i da će boljoj lekarskoj praksi kada je u pitanju prepisivanje lekova, doprineti i novi kriterijumi koje je ministarstvo usvojilo.

"Svako će imati svoju odgovornost kada je reč o potrošnji zdravstvenog dinara. Niko ne očekuje od lekara da štedi na pacijentu, ali ne može više da se dešava da neki lekari sami sebi propisuju po pedesetak kutija leka, a takvih primera je bilo", naveo je Stanković.

Ministar Stankovićnapominje i da je tražio da se iz budžeta RFZO izdvoji milijardu dinara više za zapošljavanje 600 medicinara.

"Predlog je otišao u Vladu i, prilikom kreiranja budžeta za iduću godinu, to će nam biti prioritet. Istovremeno smo tražili da se povećaju akcize na duvan, i uvedu na alkohol. To je zajedno oko pet dinara po litru alkohola i kutiji cigareta, i od tih akciza bi godišnje mogli da dobijemo pet milijardi dinara", kaže Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: