Amerikanci kupili nišku kasarnu

Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je na oglasu lokaciju bivše kasarne "Bubanjski heroji" u Nišu na kojoj će graditi stambeno-poslovni kompleks.

Srbija

Izvor: Danas

Četvrtak, 01.12.2011.

17:33

Default images

Ta kompanija će uložiti 60 miliona evra u taj projekat. Vojska Srbije, istovremeno, dobiće na taj način više od 200 stanova za svoje pripadnike.

Kako je navedeno, biće to četvrta po veličini američka investicija u Srbiji, a grad bi od prodaje zemljišta trebalo da prihoduje 20 miliona evra.

Američka kompanija će biti u obavezi da ukloni sve sadašnje objekte i da gradu prenese 2.100 kvadratnih metara stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine između grada i Ministarstva odbrane. Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, a "Clean earth capital“ kupio je po ceni od 1.020 dinara. Prema najavi direktora i suvlasnika kompanije Filipa Harolda Beja, na kupljenoj površini planira se izgradnja stranog univerziteta, hotela i šoping mola, a oko 50 odsto kupljene površine biće iskorišćeno za izgradnju stambenog bloka.

"Izgradnja čitavog kompleksa trajaće između osam i deset godina. Naš prioritet je izgradnja stranog univerziteta i u toku su pregovori sa zainteresovanim institucijama. Univerzitet će se baviti primenjenim naukama, elektronikom i projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. U prvih šest godina nećemo graditi luksuzne stanove već će fokus biti na srednjoj klasi", rekao je Bej.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da je veoma zadovoljan obavljenim poslom, od kojeg će, prema njegovoj proceni, grad prihodovati oko 20 miliona evra, bez obzira na cenu po kojoj je zemljište prodato.

"Kupac će zemljište platiti milion i po evra, a još 10 miliona evra će položiti na ime bankarske garancije. Takođe, kupac će za potrebe Vojske Srbije gradu preneti vlasništvo nad 200 do 300 stanova koje bude ovde izgradio. Očekujemo da će po osnovu komunalija gradu platiti oko 10 miliona evra, a indirektnu korist imaće niške projektantske i konsultantske firme, kao i građevinska operativa koja će biti angažovana na ovom poslu", objasnio je Simonović.

Na konkurs koji je grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su dve ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu“ i "bila je nepotpuna“.

Na oglas za prodaju kasarne javio se Nišlija Ivan Marinković. On je optužio Komisiju za sprovođenje postupka prodaje da ga je nepravedno izostavila iz konkurencije za kupovinu. Istakao je da je vrednost zemljišta bar četiri puta veća, te da su prodajom Amerikancu oštećeni domaći investitori. Ali , Komisija je utvrdila da je njegova ponuda nepotpuna i da on nije uplatio depozit.

"Clean earth capital Serbia“, preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je „Clean earth capital“ sa sedištem u Kaliforniji (SAD).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: