Posle NIS-a, Rusi dižu Petrohemiju?

Pančevačka HIP Petrohemija će za dve godine od gubitaša postati profitabilna kompanija, iako trenutno ima dug od 150 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.12.2011.

08:30

Default images

To su ocenili ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić i generalni direktor Naftne industije Srbije Kiril Kravčenko, navodeći da će to omogućiti Sporazum o strateškoj saradnji HIP Petrohemije iz Pančeva sa NIS-om, koji je potpisan 21. novembra.

Taj dokument predviđa finansijsko restrukturiranje jedinog domaćeg proizvođač plastičnih masa, investicioni program i promene u menadžmentu kompanije, naveo je Ćirić. Prema njegovim rečima, sporazum precizira da će 150 miliona evra duga državi, Srbijagasu i NIS-u delom biti otpisano, a delom pretvoreno u udeo u vlasništvu. Nako toga će ukupni dug Petrohemije iznositi 130 miliona evra, dodao je on.

Petrohemija će se, kako je najavio Ćirić, kreditno zadužiti uz garanciju Republike Srbije da bi finansirala prvu fazu investicija od 62 miliona evra, koja će biti sprovedena 2012. i 2013.

Ta investicija će podići kapacitet pogona PEVG (polietilen visoke gustine) i PENG (polietilen niske gustine), što će obezbediti profitabilan rad kompanije čiji su mesečni gubici nešto veći od miliona evra.

Naftna industrija Srbije kao jedan od najvećih poverilaca biće i najveći akcionar Petrohemije u iznosu od oko 34 odsto.

"Od danas kreće novo poglavlje Petrohemije, prvi put imamo trajno i održivo rešenje statusa Petrohemije, kojim je obezbeđena profitabilna budućnost tog preduzeća", ocenio je Ćirić.

On je podsetio da su sporazumom predviđena tri stuba razvoja ''Petrohemije'' - finansijsko restrukturiranje, realizacija investicionog programa i promena sistema menadžmenta.

Finansijsko restrukturiranje podrazumeva smanjenje zaduženosti kompanije za više od 150 miliona evra, uz promenu strukture akcijskog kapitala.
U okviru te faze, biće povećani kapaciteti proizvodnje polietilena, a očekuje se da će već 2014. godine Petrohemija profitabilno poslovati, kazao je Ćirić. On je, takođe, izrazio očekivanje da neće biti smanjenja broja zaposlenih u tom pančevačkom postrojenju.

Direktor Petrohemije Saša Pavlov kaže da su Petrohemija i rafinerija Pančevo tehnološki vezani i moraju da budu povezani da bi njihov rad bio ekonomski efikasan.

Pavlov je napomenuo da Petrohemija mora da uvozi oko 50 odsto primarnog benzina, s obzirom da Rafinerija Pančevo trenutno može da isporučuje Petrohemiji od 35 do 40 odsto potrebnog benzina.

Zbog niskog vodostaja Dunava taj uvoz je otežan, i zato Petrohemija mora da uzima primarni benzin iz okolnih zemalja i prinuđena je da avansno plaća taj benzin, rekao je on i dodao da se to negativno odrazilo na finansijsku situaciju u Petrohemiji, posebno u poslednja dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: