Srbija lider po investicijama?

Prema podacima svetske revizorske kuće KPMG, Srbija je prva po direktnim stranim investicijama u regionu.

Srbija

Izvor: Alo

Utorak, 29.11.2011.

09:10

Default images

Na ovoj listi nalazimo se čak i ispred nekih zemalja EU - Rumunije i Bugarske.

U prvih osam meseci ove godine, strane investicije u srpsku ekonomiju porasle su do 1,2 milijarde evra, što je za 560 miliona evra više nego prošle godine.

Ovim podacima su potvrđena i predviđanja finansijskih eksperata koji su 2010. godine tvrdili da će se investicije u Srbiju duplirati u ovoj godini. Prošle godine strani investitori uložili su u Srbiju 982 miliona evra, što je bilo više nego što je te godine investirano u Hrvatsku i Sloveniju zajedno.

Ključna stvar za strane investitore u Srbiji je politika oporezivanja i najniži porez na dobit u Evropi, koji se nije povećao uprkos finansijskoj krizi.

Takođe bitan faktor je i to što Vlada Srbije stranom investitoru plaća 10.000 evra za svako novo radno mesto, što može biti i 20 odsto od njegove ukupne investicije.

"Ovi podaci potvrđuju da je Srbija regionalni lider u privlačenju stranih investicija i takav trend će biti nastavljen i u sledećoj godini", potvrdio je Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: