Šoškić: Para ima, zavisi za koga

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da banke imaju dovoljno novca da finansiraju privredu i da nije potrebno sniženje stope obavezne rezerve banaka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

12:30

Default images

Posebno zbog toga što nema garancije da bi tako oslobođena sredstva otišla u kreditiranje razvojnih projekata, kaže Šoškić.

Šoškić je istakao da ima dovoljno novca na računima banaka, ali da NBS nema pravo da govori poslovnim bankama da daju kredite preduzećima, jer su one slobodne i tržišno orijentisane.

Guverner je naveo i da bi spuštanje obavezne rezerve na devizne izvore finaniranja, poslalo poruku bankama da nastave da se rizično finansiraju i da prenose valutni rizik na krajnje korisnike, odnosno privredu i građane. On je naglasio i da bi smanjenje obavezne rezerve dovelo do monetarne ekspanzije, u situaciji kada je inflacija već iznad gornje granice cilja.

Šoškić je naglasio da je finansijski sistem već dovoljno likvidan i da nije potrebno ubrizgavanje dodatne likvidnosti i podsetio da postoje i drugi mehanizmi za finansiranje razvojnih projekata, kao što je osnivanje razvojne banke, koja bi trebalo da počne da radi početkom naredne godine.

Guverner je najavio i da će određene mere koje NBS planira u narednom periodu, omogućiti snižavanje kamatnih stopa na kredite i dodao da ne treba da iznenadi dalja relaksacija referentne kamatne stope u narednom periodu, jer se ne očekuju rizici jačih inflatornih pritisaka. Šoškić je podsetio da se uskoro očekuje uvođnje standarda Bazel 2 u bankama što će omogućiti precizniji obračun rizika poslovanja banaka i tako dati mogućnost za relaksiraniji pristup po pitanju rezervacija banaka za potencijalne gubitke i samim tim omogućiti snižavanje kamata.

On je naveo i da je obaveza Srbije iz aranžmana sa MMF-om da se do isteka prvog kvartala sledeće godine u Skupštini Srbije nadje Predlog zakona o faktoringu koji će omogućiti da se neka potraživanja unutar banaka mogu staviti u promet, da se bilansi banaka lakše čiste i rasterećuju rezervacije što će stvoriti uslove za dodatno obaranje kamatnih stopa.

Šoškić je istakao da je NBS dobro uređen finansijski sistem koji će omogućiti postepeno snižavanje kamata jer je bez toga teško očekivati veće stope privrednog rasta ali u tom procesu treba biti obazriv da se ne donose rešenja koja će praviti štetu.

"Podržavam Razvojnu banku"

Govoreći o budućoj Razvojnoj banci on je naveo da NBS načelno podržava tu ideju, kao dodatni izvor jeftinijih sredstava za finansiranje razvojnih projekata.

Guverner je istakao da je važno da ta banka bude oslobođena političkih uticaja prilikom odobravanja kredita, navodeći da je moguće odobravanje sredstava putem dva kanala - ili da Razvojna banka daje sredstva poslovnim bankama a da one zatim biraju korisnike kredita, uz limitirane kamatne stope ili da zadrži pravo da direktno kreditira određene projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: