Cvetković: Probićemo granicu duga

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže će da će deficit državnog budžeta iduće godine biti 152,2 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

15:46

Default images

To je 4,25 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čime deficit ostaje na ovogodišnjem nivou, rekao je Cvetković.

On u intervju za novi broj Ekonomist magazina rekao da je dogovoreno da predlog državnog budžeta bude predat Skupštini Srbije do 15. decembra.

Cvetković je rekao da je Vlada u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) išla na nešto manji deficit nego što dozvoljavaju fiskalna pravila, a to je 4,5 odsto BDP, imajući u vidu da bi u određenom procentu taj deficit imao efekta na javni dug koji će se krajem ove godine približiti gornjoj dozvoljenoj granici od 45 odsto BDP.

Na pitanje da li je Srbija spremna za novi udar krize, on je rekao da je upravo takav budžet jedna od mera za to. "Naravno, pripremamo i neke podsticajne mere, zadržavamo određene subvencije poljoprivredi, pri čemu ne mislim nužno na prodaju pšenice i kukuruza, već na preradu poljoprivrednih proizvoda za izvoz", rekao je srpski premijer.

Kako je istakao Cvetković, već sama činjenica da Vlada očekuje ekonomski rast od 1,5 odsto 2012. godine i da će ove godina Srbija imati rast dva odsto, pokazuje da je Vlada računala na to da kriza dolazi.

"Ako bi ona bila još drastičnija, seli bismo i videli koje još mere dodatno treba da se preduzmu", rekao je on.

Prema rečima Cvetkovića, sredinom iduće godine, zbog projektovanog manjeg rasta, javni dug će verovatno prekoračiti gornju granicu od 45 odsto BDP-a i onda će u skladu sa zakonom morati da se napravi program kako da se javni dug dovede na dozvoljeni nivo.

"Na sreću, veći deo našeg javnog duga su obaveze razbijene na veliki broj godina tako da godišnja tranša koja nam stiže na naplatu nije enormno visoka da bi mogla da ugrozi likvidnost", rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je podsetio da je Srbija ove jeseni povukla milijardu dolara po osnovu evroobveznica, što je povećalo javni dug, ali sredstva nisu potrošena, već ih imamo na računu, tako da se neto situacija javnog duga u stvari nije promenila.

PDV neće morati da poveća ni sledeća vlada

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da zbog načina na koji je koncipiran budžet za 2012, porez na dodatu vrednost (PDV) neće morati da poveća u idućoj godini ni sledeća vlada.
Cvetković navodi da su porezi na zarade nekad bili značajna stavka budžeta, ali su prebačeni na lokal, a povećanje PDV-a bi imalo značajne pozitivne efekte na budžet, ali negativne posledice za stanovništvo.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja prolazi kroz krizni period od nekoliko godina ne povećavajući PDV. Tu opciju smo čuvali kao poslednju odbranu, ali ispostavlja se da za vreme mandata ove vlade ona neće biti potrebna. Ovako kako smo koncipirali budžet to neće morati ni sledeća vlada u narednoj godini, ali prepustimo njima da donesu odluku o tome", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: