Banke menjaju uslove u pet do 12

Pojedine banke požurile su da pre nego što 5. decembra počne primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga ponude građanima anekse ugovora.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 23.11.2011.

10:56

Default images

Aneksi ugovora su, naime, sa povoljnijim kamatama od sadašnjih, ali ipak većim nego što su bile u trenutku zaključenja ugovora.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), ali i ekonomski stručnjaci, upozoravaju građane da je najbolje da pre primene novog zakona ništa ne potpisuju.

Naime, novim zakonom banke su obavezne da kamate koje su neopravdano povećavale pozivajući se na promenjene uslove na tržištu, poslovnu politiku ili nešto slično, moraju da vrate na nivo iz vremena zaključenja ugovora. "Dobila sam juče pismo u kojem me banka poziva da odem u najbližu ekspozituru i da potpišem pojedinačne anekse ugovora za kreditnu karticu koju koristim. U suprotnom, piše da će od 5. decembra promenjene kamatne stope primeniti u skladu sa zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, jer su one za mene povoljnije u odnosu na trenutno važeće. Iskreno, ne znam šta da radim", kaže Stojanka M. iz Zemuna.

Ovih dana, ona nije jedina. Banke uveliko šalju obaveštenja građanima, što je i u skladu sa najavljenim zakonom.

Međutim, pojedine su poslale klijentima poziv da dođu u njihove filijale kako bi potpisali anekse za promenjene kreditne uslove za stambene kredite u francima. Ukoliko dobijete takav predlog, ne žurite, dobro se raspitajte da li je to za vas zapravo povoljno, kako ne biste došli u apsurdnu situaciju da vam novi uslovi budu nepovoljniji od trenutnih. Ovo upozorenje važi i kod promene modela formiranja kamatne stope.

"Građani treba da obrate pažnju na anekse i da ih ne potpisuju dok god imaju bilo kakvu dilemu. Savetujemo ih da se konsultuju, mogu i naše udruženje „Efektiva”, ali i ekonomiste, advokate. Banke koje su htele da pošteno primene novi zakon to su i učinile i uveliko šalju nove planove otplate. Iskustvo govori da neke banke koje su htele da izvrdaju zakon to pokušavaju nuđenjem specijalnih akcija, i to upravo pred 5. decembar", kaže Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva”.
Šta je ono na šta građani treba da obrate pažnju? Prvo, kako kaže naš sagovornik, ne bi trebalo da prihvataju da im obračun kamatne stope bude nedefinisan, odnosno da imaju fiksnu maržu a da se promenljivi deo usklađuje sa kretanjem libora.

Takođe, sumnju izaziva i predlog da se kamatna stopa obračunava po formuli koja podrazumeva stopu obavezne rezerve kroz određeni ponder, koja se nije nalazila u prvobitnom ugovoru. Ili ako pokušavaju da promene metod obračuna sa konformnog na proporicionalan. Nacionalna organizacija potrošača Srbije upozorava građane da pre bilo kakvog pristanka na anekse dobro prouče sve elemente ugovora i uporede ih sa kamatama koje su važile na početku. Zoran Nikolić iz ove organizacije naglašava da nov zakon štiti sve korisnike finansijskih usluga, i to baš od samovolje banaka koje su bez pristanka klijenata menjale kamatne stope.

"Građani ne bi trebalo da paniče ili da budu zabrinuti, već da prijave takvu ponudu banke i ne potpisuju anekse", ističe Nikolić, i dodaje da bi potpisivanje aneksa značilo da klijent prihvata takve uslove i da se nov zakon ne može primeniti.

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac kaže da su banke i ranije primenjivale stvari koje nisu dozvoljene, ali da se niko nije žalio, pa je to prolazilo.

"Slično je i sa ovim aneksima. Obaveštenja koja banke šalju klijentima nisu jasna. Građani ne shvataju da ne moraju da potpisuju bilo kakve anekse i da su banke dužne da od 5. decembra automatski promene, odnosno smanje kamate koje su podizali", navodi Uzelac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: