Roba sa Jadrana jeftinije u Srbiju

Više od stotinu vagona-kontejnera mesečno stiže iz Luke Rijeka, odnosno od „Jadranskih vrata”, do Luke Leget u Sremskoj Mitrovici, odnosno do „Panonskih vrata“.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

10:34

Default images

Putuju vozovi sa kontejnerima robe iz riječke luke, ali još nisu krenuli maršrutni vozovi, kako je ugovorom planirano.

Za sledeću godinu predviđeno je 600 vagona mesečno, što bi značilo da će u novom preduzeću kontejnerski terminal „Panonska vrata“ u Sremskoj Mitrovici, ćerka firma Luke „Leget“, umesto sadašnjih petnaestak, raditi oko stotinu radnika.

Formiranjem maršrutnih vozova sa kontejnerima robe namenjene Srbiji, Bosni i Hercegovini, te Rumuniji i drugima u ovom regionu, železnički transport bi trebalo da bude jeftiniji za 20 do 30 odsto u odnosu na prevoz kamionom. "Završili smo sve poslove oko „Panonskih vrata“, registrovali firmu, obezbedili skladišta za robu, a sada se dogovaramo sa železnicama Hrvatske i Srbije o formiranju maršrutnih vozova. Za sada stiže mesečno oko stotinu kontejnera, puni iz Rijeke, a vraćaju se, takođe železnicom, prazni iz Sremske Mitrovice", kaže direktor Luke „Leget“ u Sremskoj Mitrovici, Zoran Nešić.

"Naš partner, firma „Jadranska vrata“ u Luci Rijeka je takođe spreman za brz i jeftiniji prevoz kontejnera sa brodova koji stižu u Rijeku i mislim da ćemo od Nove godine imati prevoz maršrutnim vozovima od jedne do druge destinacije", dodaje on.

Jedan od rukovodilaca u preduzeću „Jadranska vrata“ iz Rijeke, Branko Kirinčić, takođe se nada brzom povećanju prevoza kontejnera sa robom do „Panonskih vrata“ u Sremskoj Mitrovici.

"Već godinu dana radimo i nastojimo da pojeftinimo transport robe iz Rijeke do Sremske Mitrovice, do „Panonskih vrata“, dobro opremljenog kontejnerskog terminala u Sremskoj Mitrovici. Plan nam je da sledeće godine iz Rijeke do Mitrovice maršrutnim vozovima transportujemo oko 600 kontejnera mesečno. Brzi i jeftiniji transport povećao bi zaposlenost na terminalu u Sremskoj Mitrovici. Doneo bi velike uštede privrednicima", kaže Kirinčić.

Kako „Panonska vrata“ imaju velika skladišta za robu u krugu terminala, plan je da se u Sremskoj Mitrovici formira i bescarinska zona. Samo povećanjem transporta iz Rijeke prema Mitrovici i obrnuto, posao u „Panonskim vratima“ bi dobilo oko stotinu radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: