I refinansiranje zajmova preskupo

Prema poslednjim podacima NBS, građani ne mogu da vrate oko 41 milijardu dinara zajma.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 23.11.2011.

09:08

Default images

Oko 230.000 vlasnika tekućih računa ima problem da izmiri obaveze, a 74.000 da otplati rate za kreditne kartice.

Oko 240 građana ne može da vraća stambene kredite i oni će, najverovatnije, ostati bez krova nad glavom.

Građanima koji ne može da otplaćuju kredite ili im rate previše opterećuju budžet, banke nude refinansiranje sa grejs-periodom od šest meseci do dve godine. To, definitivno, može biti dobro privremeno rešenje za one koji ostanu bez posla ili klijentima koji su suočeni sa neredovnim isplatama zarada. Ali, svi oni koji zatraže „pauzu“ u otplati kredita, moraju da računaju na to da će ih ova odluka prilično koštati.

"Tokom grejs-perioda klijent najčešće mesečno plaća samo iznos dospele kamate, dok glavnicu ne otplaćuje. U ređem broju slučajeva, banci tokom trajanja počeka klijent ne plaća ništa, već se i iznos kamate koja bi dospela tokom trajanja grejs-perioda pripisuje glavnici i otplaćuje kasnije, kroz mesečne rateKod gotovinskih kredita, grejs-period najčešće koriste klijenti kada imaju potrebu da kraće vreme relaksiraju već postojeće obaveze prema bankama", kaže Raško Tomašević, direktor marketinga Kredi agrikol banke.

Kod ovih kredita klijent najčešće nastavlja da plaća kamatu kroz mesečne rate, a otplatu glavnice odlaže za ugovoreni vremenski period.

"Za građane koji usled gubitka posla ili umanjenja mesečne zarade imaju problem u izmirivanju kreditnih obaveza banka nudi reprogram gotovinskih i stambenih kredita koji takođe podrazumeva grejs-period. Na taj način banka se trudi da neutrališe posledice koje neredovno izmirivanje obaveza povlači za sobom, jer se klijentima olakšava otplata kredita", kažu u Unikredit banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: