Pacoli prodaje Trepču, Srbija ne da

Nema nikakve zvanične potvrde da se sprema privatizacija rudnika Trepča, kaže Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2011.

21:45

Default images

Međutim, Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju tvrdi da Priština ubrzano radi na pokušaju prodaje tog rudnika.

Bogdanović kategorično tvrdi da Vlada Srbije raspolaže podacima da prvi zamenik premijera kosovske vlade, Bedžet Pacoli ubrzano radi na prodaji Trepče.

"Reč je o staroj priči koja traje već 10 godina. Priština na sve načine pokušava da što pre proda ne samo Trepču već čitav rudarski sektor na Kosovu i Metohiji. Razlozi su očiti. Uticaji ekonomske krize su jaki i Priština takvim potezima teži da dođe do neophodnih novčanih sredstava", kaže on. Bogdanović naglašava da "Srbija, naravno, neće i ne može da dozvoli prodaju imovine u koju je decenijama ulagala. Kada to kažem, ne mislim samo na Trepču, već i na mnoga društvena i državna preduzeća koje je albanska strana u međuvremenu privatizovala. Mi ćemo insistirati da se ta tema uvrsti u sadržaj razgovora koji se između Beograda i Prištine vode u Briselu. Ukoliko nam ta inicijativa ne prođe, prava Srbije ćemo zaštiti obraćanjem Međunarodnom sudu pravde".

On dodaje da Priština faktički nikako ne može da realizuje prodaju Trepče jer se rudnik nalazi na teritoriji Kosova i Metohije koju kontroliše srpsko življe. U tom preduzeću radi 3.000 ljudi i "nikako ne možemo da dozvolimo da njihova egzistencija bude ugrožena“, naglašava Bogdanović.

"Do mene nisu došle nikakve zvanične informacije da vlada Kosova pregovara o prodaji Trepče. Sve što znam o tome je ono što sam pročitao. Reč je o medijskim spekulacijama koje nisu tačne", kaže Slobodan Petrović, povodom informacija da njegov kolega iz kosovske vlade, Pacoli, namerava da rudnik Trepču proda britanskom princu od Kenta.

Petrović, koji je ujedno i član upravnog odbora Agencije za privatizaciju Kosova tvrdi da ta institucija trenutno ne sprovodi bilo kakve planove vezano za prodaju Trepče. "Privatizacija tog rudnika je proces koji iziskuje dosta vremena i nerealno je govoriti da bi se mogao sprovesti u ovom trenutku. Zaista ništa preciznije i više ne mogu da kažem o toj temi jer mi nisu dostupne bilo kakve zvanične informacije", objašnjava on. Inače, najveći procenat vlasništva nad rudnikom Trepča ima Fond za razvoj Srbije, 66 odsto. U društvenom vlasništvu je 27 odsto, 2,5 odsto je u vlasništvu Jugobanke a isti procenat imaju još i Progres i Beogradska banka, dok EPS ima dva odsto kapitala.

Zbog višegodišnje blokade računa, Trepča je trebalo da „padne“ pod udar odredbi o automatskom stečaju, ali je u poslednjem trenutku odlučeno da ide u restrukturiranje. Prema podacima sa APR-a, ona danas upošljava oko 2.900 radnika a prošle godine zabeležena je i simbolična dobit 103.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: