Ako EU propadne, držimo se Nemačke

Drastične promene na geostrateškoj i ekonomskoj mapi Evrope, koje je predvideo profesor sa Harvarda Najl Ferguson, uzburkale su svetsku javnost.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2011.

21:27

Default images

On, inače, zemlje bivše Jugoslavije vidi kao integralni deo nove Evrope pod nemačkom dominacijom.

Ferguson je, da podsetimo, predvideo da će se EU ubrzo raspasti istupanjem Velike Britanije i skandinavskih zemalja, a da će biti formirane Sjedinjene evropske Države sa sedištem u Beču, kao svojevrsna reinkarnacija Austrougarske ili Svetog nemačkog carstva.

U takvoj Evropi najveći hegemon će biti Nemačka pošto će kao ekonomski najjača sila za sebe vezati male evropske države uključujući Srbiju, Hrvatsku i BiH. Saradnik Instituta za međunarodnu politiku Dragan Petrović kaže da snaga nemačke ekonomije i njen uticaj u evropskim odnosima nisu sporni, ali da Fergusonova vizija neopravdano isključuje faktore Rusije i Francuske.

"To što iznosi Ferguson je anglosaksonska platforma jer Britancima i Amerikancima odgovara centralizovana Evropa u kojoj je Nemačka hegemon, a Francuska skrajnuta", smatra Petrović.

On tvrdi da je ostvarenju najbliža ideja o razvoju EU na dva koloseka, o kojoj je nedavno govorio predsednik Francuske Nikola Sarkozi i dodaje da će "to značiti da najjače evropske države neće prelivati svoja sredstva manjim državama, a moći će konkurentno da pregovaraju sa ostalim svetskim centrima moći, pre svega Amerikom i Rusijom, koja planira svoj proces evroazijskih integracija".

"U našem narodu i dalje će sigurno biti većinsko raspoloženje da se uđe u evropske integracije u kojima bi hegemoniju delile Francuska i Nemačka, dok za Evropu pod Nemačkom ne verujem da će biti prihvaćena", kaže Petrović i dodaje da je hipotetički moguće da Srbija bude pod hegemonijom Nemačke.

Veze sa Nemačkom sve čvršće

S druge strane, privredne veze Nemačke i Srbije sve su čvršće. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta kaže da je Nemačka lider EU i da će to ostati.
"Saradnja sa Nemačkom može nam biti samo od koristi, kakva god da bude naša pozicija u toj budućoj zajednici. Bez ikakve dileme, nemačka ekonomija će biti najuspešnija i u budućnosti. Dobro je što nam je ona tradicionalni partner, pošto sa njom najviše trgujemo", navodi Savić. I Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije podseća da je Nemačka kroz istoriju ekonomski najprisutnija sila na našim prostorima, i dodaje da je vizija profesora Fergusona realna.

"Nije nemoguće da se do 2021. Srbija nađe u evrozoni, u kojoj će glavnu ulogu, kao i sada, imati Nemačka. To može vrlo lako da se dogodi, a da li bi se to zvalo Sjedinjene evropske države ili nekako drugačije, zaista je nebitno. Nemačka će svakako u velikoj meri moći da kontroliše i kreira ekonomski pravac te nove zajednice", smatra Nikolić.

Ekonomista Ljubomir Madžar, međutim, tvrdi da je u ovom trenutku teško utvrditi u kom će se pravcu kretati EU.

"To je na neki način poput gledanja u bob i ne bi trebalo takve prognoze uzimati za ozbiljno. Tok dešavanja ne može da se predvidi jer zavisi od mnogobrojnih odluka koje će biti donete u raznim zemljama", zaključuje Madžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: