Do Nove godine manjak u džepovima

Bližimo se kraju 2011. godine, a umesto dobrih ekonomskih prognoza građane svakodnevno pogađa pad standarda i slabljenje dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 22.11.2011.

09:34

Default images

Građani Srbije nemaju mnogo razloga da veruju da će do kraja ove godine zarađivati više, trošiti manje, naći bolji posao. Veće su šanse da im preduzeće ode u stečaj ili godinu završi sa minusom.

Čak iako trgovci u iščekivanju novogodišnjih pazara snize cene, razliku će istopiti skuplji krediti, jer sve govori da će evro biti samo skuplji. Poslednjih dana evro svakodnevno jača u odnosu na domaću valutu, pa je danas još bliži vrednosti od 104 dinara. Šta će biti do kraja godine, kažu menjači, nezahvalno je prognozirati, ali veruju da ćemo u 2012. godinu ući sa kursom evra od najviše 105 dinara.

"Nadamo se da će do kraja decembra biti bar na nivou prošlogodišnjih 105 dinara za evro", kaže za „Novosti“ Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

S druge strane, upućeni ekonomisti kažu da će evro rasti, ako NBS i dalje bude spuštala referentnu kamatnu stopu. Uoči novogodišnjih praznika očekuje se dolazak većeg broja stranaca, a lane u istom periodu evro je pojeftinio za dva dinara.

Do kraja godine cene će u Srbiji sa izvesnim odstupanjima biti stabilne. Ekonomisti očekuju da zbog slabijeg prometa i pada kupovne moći stanovništva pojedine namirnice, poput ulja, brašna, mesa čak i pojeftine.

"Već polovinom decembra tradicionalno dolazi do velikih akcijskih prazničnih sniženja, u proseku za petinu, ne samo hrane, raznih poslastica i pića za predstojeće novogodišnje slavlje, već padaju i cene malih kućnih aparata, tekstila, garderobe, obuće.Već je u ponudi poček i do 180 dana, odnosno šest meseci, samo da bi koliko toliko rasteretili na neko vreme kućne budžete", stiču trgovci.

Ove godine na pumpama nije zabeleženo nijedno pojeftinjenje. Po svemu sudeći trend poskupljenja biće nastavljen do kraja godine.S druge strane, prodaja novih automobila u Srbiji nikad nije bila slabija. U prvih deset meseci ove godine pad prodaje novih vozila u odnosu na prošlu je skoro 30 odsto. Niko od uvoznika ne očekuje da će novembar i decembar, uprkos neverovatnim popustima znatnije popraviti prodajni skor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: