Izvoz goriva 2014. biće mlrd. evra

Predsednik izvršnog odbora kompanije Gasprom Aleksej Mile je u NIS-ovoj Rafineriji nafte u Pančevu pustio u rad novu komandnu salu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.11.2011.

17:42

Default images

Ta komandna sala je deo modernizacije pančevačke rafinerije, u šta će NIS ukupno investirati oko 550 miliona evra.

Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine a u izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.

Realizacija projekta za modernizaciju omogućiće povećanje obima prerade u rafineriji do maksimalno 4,8 miliona tona derivata, što će biti dovoljno za potrebe srpskog tržišta i izvoz u zemlje na Balkanu.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić potpisali su nakon puštanja u rad komandne sale sporazum o strateškom partnerstvu izmedju NIS-a i HIP Petrohemije Pančevo.

U razgovoru tokom obilaska postrojenja Kravčenko i Miler su ukazali da će modernizacija NIS-ove Rafinerije omogućiti da se u 2014. godini izvoze derivati goriva iz Srbije u vrednosti većoj od milijardu evra.

Sporazum o strateškom partnerstvu NIS-a i HIP Petrohemije Pančevo predviđa investicije od 62 miliona evra radi modernizacije i povećanja kapaciteta, restruktuiranje dugova prema Vladi Srbije, Srbijagasu, NIS-u i drugim poveriocima. Takođe, predviđeno je i povećanje vlasničkog udela NIS-a u Petrohemiji na 33,6 odsto akcija.

Prema informacijama Srbijagasa, sporazumom će biti rešen problem dugovanja Petrohemije od 275 miliona evra od čega 85 miliona Srbijagasu, 90 evra NIS-u i 100 miliona državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: